Najnovije vesti

PRE 20 GODINA NATO JE SRBIJU OSTAVIO U MRAKU Znate li šta je GRAFITNA BOMBA i zašto je TENT bio važan alijansi
Foto: Kurir

ALIJANSA JE IMALA SRAMAN ODGOVOR

PRE 20 GODINA NATO JE SRBIJU OSTAVIO U MRAKU Znate li šta je GRAFITNA BOMBA i zašto je TENT bio važan alijansi

Društvo

Šezdeseti dan bombardovanja. U noći između 22. i 23. maja grafitnim bombama NATO snage gađaju i pogađaju termoelektranu Obrenovac. Izveštaji šturo kažu - "došlo je do nestašica struje u ovom delu Srbije". Ali to je mrak koji nikada nećemo zaboraviti.

Tog dana, u Đakovici, od bombi gine jedna osoba, a 29 je ranjeno. Već naredne noći, između 23. i 24. maja, bombe su usmerene ka sledećim ciljevima važnim za normalno funkcionisanje civila.

Bombardovane su termoelektrana "Kolubara", TE "Nikola Tesla" i TE "Drmno". Veliki deo Srbije, prema nekim procenama čak 70 odsto države, ostalo je bez električne energije. Naneta su teža oštećenja na trafostanicama i dalekovodima.

Mnogi delovi Beograda, Novog Sada i Niša kao i drugih gradova ostali su i bez struje i bez vode. Gađani ciljevi u Obrenovcu, Bariču, Makišu, Lipovičkoj šumi i Rakovici. dalekovod kod Obrenovca gađan je i naredne noći.

Petoro radnika je povređeno u raketiranju termoelektrane "Kolubara" u Velikim Crljenima.

Sto srpskih vojnika previše je opasno

Kako piše u izveštaju "NIN"-a od 27. maja 1999, tokom 60. noći agresije, u nedelju 23. maja, NATO je "bombardovao najveće razvodno postrojenje i trafostanicu u Termoelektrani 'Nikola Tesla' u Obrenovcu. Tim dejstvima iz pogona je izbačeno i nekoliko važnih dalekovoda od Obrenovca prema Beogradu sto je dovelo do nestanka struje u većem delu Beograda. Gađani su i ciljevi na području Beograda, Šapca, Kuršumlije, Leskovca, Sremske Mitrovice, Užica kao i više ciljeva na teritoriji Kosova."

Navodi se i da je tog dana "zamenik komandanta snaga NATO-a u Makedoniji, italijanski general Pjero Đovaneti, izjavio je da je invazija Severnoatlantske alijanse kopnenim trupama na Kosovo 'isključena, zato što je previše opasna... čak i ako tamo ostane samo sto srpskih vojnika'."

foto: EPA

"Avijacija NATO-a je gađala repetitor u opstini Gadžin Han nedaleko od Niša, kao i po ko zna koji put rafineriju nafte u Novom Sadu. Treći dan uzastopno NATO je razornim projektilima gađao elektroenergetska postrojenja u Novom Sadu, Nišu i Kostolcu, zbog čega je veliki deo Srbije ostao bez struje. Zvaničnici NATO-a su u Briselu saopštili da je Severnoatlantski savez u Jugoslaviji bombardovao 'samo električne centrale i mrežu' da bi 'oslabio jugoslovensku vojsku'. Portparol NATO-a Piter Danijel je rekao da je 'nestašica vode samo posledica presecanja dotoka elektroenergije' - piše u NIN-ovom izveštaju za 24. maj 1999. godine.

Zašto je TENT bio važan NATO alijansi?

Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT), najveća je termoelektrana u Srbiji i predstavlja preduzeće koje objedinjuje 4 termoelektrane i internu železnicu. U sastavu ovog preduzeća su termoelektrane "Nikola Tesla A" i "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, termoelektrana "Kolubara" u Velikim Crljenima i termoelektrana "Morava" u Svilajncu. TENT je najveći proizvođač električne energije u jugoistočnoj Evropi, a zadužen je za polovinu godišnje proizvodnje struje u Srbiji.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...