DO JEFTINIH KILOVATA I SA VEĆIM PRIHODOM: Novi uslovi za status ugroženog kupca!
Foto: brisanje

Otkrivamo

DO JEFTINIH KILOVATA I SA VEĆIM PRIHODOM: Novi uslovi za status ugroženog kupca!

Društvo -

Pravilnik - Od 1. juna struju po povlašćenoj ceni moći će da koriste i višečlane porodice sa mesečnim prihodom do 35.696 dinara, što je za skoro 700 dinara više nego ranije

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je novi pravilnik o limitima mesečnih prihoda domaćinstava sa kojima ona mogu steći status energetski ugroženog kupca, tako da od 1. juna za jeftinu struju mogu da konkurišu i porodice sa većim primanjima.

Budući da su limiti usklađeni sa polugodišnjom inflacijom, koja je mesecima ispod dva odsto, njihovo povećanje nije drastično, ali za siromašne porodice i to može biti značajno.

Limiti

Tako status energetski ugroženog kupca od 1. juna može dobiti svako domaćinstvo sa jednim članom koji ima prihod do 14.848 dinara, što je blagi porast gornje granice mesečnih prihoda od 277 dinara u odnosu na prethodni period.

Za domaćinstva sa dva i tri člana uslov je prihod do 21.619 dinara. Do 28.385 dinara je granični iznos za domaćinstva sa četiri i pet članova i do 35.696 dinara za domaćinstva sa šest i više članova, što je za bezmalo 700 dinara više nego ranije.

foto: Shutterstock

Inače, ukupan mesečni prihod domaćinstva usklađuje se dva puta godišnje sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Prema podacima „Elektroprivrede Srbije“, status energetski ugroženog kupca tokom 2019. godine imalo je oko 75.000 građana. Najviše njih tu povlasticu koristi za dobijanje jeftinije električne energije jer se povlastice za struju mogu ostvariti svakog meseca, dok se za potrošnju gasa umanjenje računa može ostvariti samo tokom grejne sezone. Ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije. Za sve mesece za domaćinstvo sa jednim članom 120 kWh mesečno, za domaćinstvo sa dva i tri člana 160 kWh mesečno, za domaćinstva sa četiri i pet članova 200 kWh mesečno i za domaćinstva sa šest i više članova 250 kWh.

Kriterijumi

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su: ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova istog i imovno stanje. Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca podnosi se organu jedinice lokalne samouprave nadležnom za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta. Zahtev mora da sadrži podatke: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa prebivališta, izvor primanja i prihoda domaćinstva, stambeni prostor koji podnosilac zahteva i članovi njegovog domaćinstva poseduju ili koriste, snabdevač i merni uređaju za isporučenu električnu energiju, odnosno prirodni gas.

Plaćanje računa

BEZ KAMATA TOKOM VANREDNOG STANJA

EPS je ranije saopštio da neće računati kamatu bilo kome ko je kasnio sa plaćanjem u periodu vanrednog stanja, dok će penzionerima produžiti rok za plaćanje uz popust od pet odsto. Iz JKP „Beogradske elektrane“ takođe su poručili da građani stariji od 65 godina račune za februar, mart i april 2020. mogu da izmire po završetku vanrednog stanja, i to bez obračunate kamate.

ŠTA NAVESTI U ZAHTEVU

KAKO DO JEFTINE STRUJE

ime i prezime i JMBG

adresu prebivališta

izvor primanja i prihoda domaćinstva

stambeni prostor koji podnosilac zahteva i članovi njegovog domaćinstva poseduju ili koriste

snabdevača i merni uređaj za isporučenu električnu energiju, odnosno prirodni gas

zahtev se podnosi organu jedinice lokalne samouprave nadležnom za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta

NOVI LIMITI MESEČNIH PRIHODA

do 14.848,60 dinara za domaćinstva sa jednim članom

do 21.619,25 dinara za domaćinstva sa dva i tri člana

do 28.385,45 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova

do 35.696,30 dinara za domaćinstva sa šest i više članova

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja