TRAŽILI SU DA UČI LAŽI O SRBIMA, A ONA JE AMERE NAUČILA PRAVU ISTORIJU! Kako je svet čuo za Katarinu i tatu Rajka!
Foto: Privatna Arhiva, serbiantimes.info

TRAŽILI SU DA UČI LAŽI O SRBIMA, A ONA JE AMERE NAUČILA PRAVU ISTORIJU! Kako je svet čuo za Katarinu i tatu Rajka!

Društvo -

Srednjoškolka iz Čikaga Katarina Ristić (17) promenila je udžbenik iz savremene istorije za srednje škole u Školskom distriktu Park Ridž grada Čikaga, u američkoj državi Ilinois!

Zahvaljujući Kaći i njenom ocu Ranku, u tamošnjim knjigama više ne stoji da je "Srbija devedesetih izvršila agresiju na BiH i ubila 200.000 muslimana".

Izbačene su lekcije u kojima piše da je predsednik Slobodan Milošević odgovoran za genocid u Bosni, a termin "genocid u Bosni" zamenjen je rečju atrocity (ekstremno surov, nasilan akt)

Školski odbor distrikta "promenio je istoriju" posle žalbe porodice Ristić na program i nakon davanja stručnog mišljenja profesora Tomasa Mokaitisa sa Univerziteta "De Pol", koji je, inače, devedesetih bio agresivno antisrpski orijentisan.

Ristići su inače u Ameriku, kao izbeglice, stigli 1996. godine.

foto: Privatna Arhiva, serbiantimes.info

Katarina objašnjava:

- Imala sam 15 godina kada sam dobila zadatak da napišem seminarski rad na temu "Genocid nad Bošnjacima devedesetih". O ratu sam znala ono što mi je otac ispričao: da smo u Ameriku došli jer su nam u Bosni popalili sve, a baka Koviljka je na Vozući silovana i ubijena 1993. Zamislite kako mi je bilo kada sam videla literaturu prema kojoj treba da pišem rad! Tada sam opet pitala oca.

Ranko navodi je bio preneražen kada je video "buklet" o bosanskom genocidu prema kom njegova kćer i njene drugarice Karmen, Lindsi, Arili i Elison treba da naprave radove. Na zelenoj naslovnoj strani odštampana je kompozicija - srpski velikani, od Svetog Save, preko Nikole Tesle, Jovana Dučića, Novaka Đokovića, Vlade Divca... i strelica koja od njih "vodi" do masovnih grobnica Srebrenice.

Kaća je, naravno, napisala svoj rad iz drugih izvora i ocenjena je najvišom ocenom - seća se Ranko.

Profesorka istorije mi je savetovala da se žalim na gradivo Školskom odboru i oni su zaista reagovali brzo. Angažovani ekspert sa Univerziteta "De Pol" svedočio je da je u pitanju neistina i direktor škole me je i zvanično izvestio o promeni nastavnog programa.

Ristić prilaže pismo direktora u kom piše:

  • * Reč "genocid" se izbacuje i zamenjuje rečju atrocities, što se odnosi na navodnu agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu.
  • * Potvrđuje se da predsednik Slobodan Milošević nije bio osuđen za ratne zločine niti genocid.
  • * Iz školskog programa izbacuju se sve knjige koje su sadržavale netačne informacije.
  • * Uvodi se provera internet informacija koje se koriste u školstvu ovog distrikta.
  • * U program se uvode dokumenti i izvori koje je Katarina Ristić koristila u svojoj istrazi.

Katarina i njen otac Ranko, poreklom iz Zavidovića, u Americi su, tako, uradili posao za koji i najmoćnije lobističke grupe u SAD tvrde da je nemoguć. Promenili su antisrpski narativ u zemlji u kojoj je on osmišljen i učinili da bar u njihovom okrugu istina o krvavim devedesetim u BiH ne bude lažna i jednostrana.

Kada je bitka dobijena, Ranko je uspostavio kontakt sa portalom "Srbijan tajms":

- Dogovorili smo se da obavestimo sve naše eparhije i sva udruženja Srba u SAD o putu kako se lažna istorija može promeniti - priča Ranko. - Sistem u Americi omogućava svakoj zajednici da utiče na školstvo i da nema nikavih problema da istina nadjača propagandne laži. To je veliki posao i moramo mi Srbi koji živimo u SAD da ga uradimo, svako u svom američkom "dvorištu".

Antonije Kovačević, urednik "Srbijan tajmsa" objašnjava planove:

Obavestili smo vrh SPC i našu diplomatsku službu u SAD o svemu i uveravaju nas da ćemo dobiti svu neophodnu pomoć. Srpska zajednica širom SAD uskoro organizovano kreće da pretresa gradivo iz istorije.

OZLOGLAŠENI UNIVERZITET

Tomas Mokaitis, šef katedre istorije na čikaškom fakultetu "De Pol", važi za čoveka koji je napisao najmračnije neistine o srpskom narodu u BiH.

Poredio je, u vreme dok je radio i za Američki institut za mir, koji je devedesetih vodila iz senke Medlin Olbrajt, Miloševića sa Hitlerom. Sada je lično napisao preporuku Školskoj upravi ustanove u kojoj uči Katarina da se promeni program jer je gradivo o Srbima "internet preterivanje".

A u kabinetima ovog fakulteta profesor islamskog prava Šerif Basiun pisao je Statut Haškog suda 1993. godine, preformulisavši međunarodno značenje termina genocid ne bi li ga prilagodio "srpskoj krivici".

(Kurir.rs/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track