DO GRČKE PREKO BUGARSKE ZA 9 SATI: Očekuje se da Makedonija otvori granice, evo kako se sada stiže do Egejskog mora!
Foto: Shutterstock

detaljan vodič

DO GRČKE PREKO BUGARSKE ZA 9 SATI: Očekuje se da Makedonija otvori granice, evo kako se sada stiže do Egejskog mora!

Društvo -

Kroz Severnu Makedoniju put bi bio jeftiniji i kraći, ali je neizvesno da li će ta zemlja otvoriti granice do 15. juna, kada srpski turisti mogu da krenu ka grčkim plažama

Građani Srbije će od sledećeg ponedeljka, 15. juna, moći na letovanje u Grčku bez testiranja i karantina, ali jedini put do Egejskog mora, barem kako sada stvari stoje, moguć je preko Bugarske.

Turisti koji planiraju da iz Beograda putuju autom do grčkih plaža moraće da izdvoje do 180 evra za putarinu i gorivo u oba pravca. Od toga će za putarine dati oko 60 evra, dok će ih gorivo koštati oko 120 evra, računajući da pri polasku rezervoar napune u Beogradu, a po povratku u Grčkoj.

Da stignu, recimo, do Leptokarije, jednog od najomiljenijih letovališta Srba, preko Bugarske će morati da pređu oko 800 kilometara i putuju skoro devet sati.

Isplativije bi bilo, a i s kraćom trasom, kad bi se putovalo preko Severne Makedonije, ali ova zemlja još nije otvorila svoje granice zbog situacije s koronavirusom i ne zna se kada će se to desiti.

Cene goriva u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj prilično su ujednačene, ali veliku razliku prave troškovi putarine. Kad biste autom koji na otvorenom putu troši šest litara goriva na 100 kilometara pošli iz Beograda u Leptokariju preko Severne Makedonije, morali biste da izdvojite ukupno oko 145,53 evra za putarinu i gorivo (benzin ili dizel) u oba pravca, a oko 122 evra ako koristite TNG.

Sa druge strane, ako na isto odredište krenete preko Bugarske, platićete putarinu i gorivo (benzin ili dizel) oko 177 evra u oba pravca, a oko 143,3 evra TNG. Kad se sve sabere, putovanje u Grčku kroz Severnu Makedoniju uštedelo bi vam 31 i po evra ako koristite benzin ili dizel goriva, a 21,3 evra ako koristite TNG.

Ova ušteda dobro bi došla onima koji nisu otvorili zeleni karton, koji košta 2.000 dinara, a koji je obavezan u obe države, ne i u Grčkoj.

Pored novca, turisti bi uštedeli i na vremenu, jer je putovanje u Grčku kroz Severnu Makedoniju kraće za sat i po.

foto: Shutterstock

(Kurir.rs / Dušan Stamenković / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track