AFERA ODUZETO DETE! SMENJENA DIREKTORKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Vratite dete roditeljima!
Foto: Profimedia

KONAČNO POMAK

AFERA ODUZETO DETE! SMENJENA DIREKTORKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Vratite dete roditeljima!

Društvo -

Ministar Zoran Đorđević obećao bračnom paru iz Beograda, kom je uzeta usvojena ćerka, da će odgovorni za propuste biti kažnjeni, a procedura završena u najboljem interesu devojčice

Nakon petodnevne agonije Borislava (48) i Biljane S. (53), kojima je Centar za socijalni rad u Subotici 8. juna oduzeo usvojenu devojčicu (3), napokon je došlo do pomaka u ovom slučaju koji je duboko uznemirio celokupnu javnost. Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, zbog niza propusta zatražio je hitnu smenu direktorke Centra za socijalni rad Subotica Miroslave Bogavac.

foto: Dragana Udovičić

- Sektor za socijalnu zaštitu i brigu o porodici će tražiti od pokrajinskog sekretara da hitno donese odluku o smeni direktora centra i da pokrene odgovornost svih u lancu koji su upravo doveli do ovakvog slučaja - rekao je Đorđević i dodao da je zatražio da se sva dokumentacija u vezi sa usvojenom devojčicom dostavi ministarstvu kako bi stručna lica procenila da li su i kakve nepravilnosti načinjene.

Đorđević, koji se juče sastao s roditeljima devojčice, rekao je da se ona trenutno nalazi u hraniteljskoj porodici zbog niza propusta, protoka vremena i neadekvatnog reagovanja nadležnih organa u pokrajini.

- Doneo sam odluku da kao ministarstvo preuzmemo to na sebe. Obećavam svima da će to biti rešeno na zakonit način i u interesu deteta - rekao je Đorđević.

Borislav S. je nakon sastanka bio uzdržan, ali se u njegovom glasu mogla osetiti nada.

- Obećano mi je da će se procedura završiti u skladu sa zakonom i najboljim interesom deteta, a ja znam da je najbolji interes našeg deteta da bude s nama - rekao je za Kurir Borislav, koga, kako nam je otkrio, njegova ćerkica od prvog dana zove tata.

Podsetimo, proces usvajanja devojčice je trajao osam meseci, a Borislav i Biljana su bili najsrećniji ljudi na svetu kad su konačno 15. maja dobili rešenje o usvajanju. Međutim, nakon usvajanja Ministarstvo za rad je tokom provere predmeta zaključilo da nije ispoštovana procedura, jer u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina.

Borislav i Biljana tvrde da su radnici Centra za socijalni rad od početka znali da Ljiljana ima više godina od te granice, i najavili su da će pokrenuti tužbe protiv svih odgovornih.

- Ovo je igranje ljudskim dušama i životima, ovo je igranje dečjim životom - poručili su oštećeni roditelji. Policija u Subotici je ovaj slučaj, kako saznajemo, predala Upravi kriminalističke policije, koja će ispitati način i vođenje procedure usvajanja.

Kurir/R. Kantar

DRAGAN VULOVIĆ

ŠTO SE RODI GRBO, TO VREME NE ISPRAVI

I Dragan Vulović, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, priznao je da je u ovom slučaju "postojala ozbiljna nezakonitost i povreda procedure".

- Mi smo za propuste u radu saznali tek kad je doneto rešenje o usvojenju - rekao je Vulović, koji je na pitanje da li bi u ovom slučaju mogao da se napravi izuzetak i dete vrati roditeljima koji su ga usvojili odgovorio: "Što se rodi grbo, to vreme ne ispravi. Zakonitosti moraju da se poštuju."

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT

MINISTAR MOŽE DA ODOBRI IZUZETAK

Iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku saopštili su da je Centar za socijalni rad Subotica bio dužan da se pre donošenja rešenja zahtevom obrati ministru nadležnom za porodičnu zaštitu radi davanja dozvole za usvojenje licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina, ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

- Propisano je da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18 niti veća od 45 godina, te da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje takvom licu ako je u najboljem interesu deteta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track