USVOJITELJI SAVIĆI UŽIVO U JUTARNJEM: Samo što je pošla u vrtić, zvoni mi telefon! Zovu iz socijalnog da nam uzmu dete?!
Foto: TV Prva printscreen

"rekli su nam da smo idealni"

USVOJITELJI SAVIĆI UŽIVO U JUTARNJEM: Samo što je pošla u vrtić, zvoni mi telefon! Zovu iz socijalnog da nam uzmu dete?!

Društvo -

BEOGRAD/SUBOTICA - Borislav i Biljana Savić, bračni par kojem je usvojena devojčica oduzeta zbog proceduralne greške subotičkog Centra za socijalni rad, gostovali su jutros uživo u jutarnjem programu TV Prva.

Oni su se našli u šokantnoj situaciji. Posle osam meseci provedenih sa usvojenom ćerkicom koja nosi njihovo prezime njima je Centar za socijalni rad javio da će im u roku od jednog dana dete biti oduzeto zbog proceduralne greške - njihovih godina.

foto: TV Prva printscreen

Radnici subotičkog Centra su Savićima posle duge i komplikovane procedure usvajanja deteta, gde su prošli sve procene i etape usvajanja, a posle celih osam meseci koje je dete provelo s njima u porodici, kod mame i tate Savića, ustanovili da oni ne ispunjavaju uslov i to jedan od osnovnih - godine?!

Radnici Centra su i na samom početku procesa mogli da vide koliko Savići imaju godina, jer je to osnovni podatak, a u ovom slučaju izgleda jedini problem.

- Mi smo prošli kompletan proces da bismo mogli da budemo usvojitelji. Prošli smo školu za usvojitelje kako bismo mogli da se snađemo u svim situacijama, procenjivali su naše psiholološke profile, imali su naša dokumentra, kako niko nije video propust, nego se to videlo nakon osam meseci - rekao je Borislav Savić za TV Prva.

Na pitanje kako je to izgledalo, usvojiteljka Biljana je odgovorila da su muž i ona rešili da od 1. juna malena krene u vrtić jer je ona morala da se vrati na posao: Samo što je pošla u vrtić, zvoni mi telefon! Zovu iz socijalnog da nam uzmu dete...

Savići su opisali da su bili šokirani jer im je rečeno da će to biti učinjeno već sutradan.

- Molili smo ih dajte nam još jedan dan, dođite prekosutra, da se presaberemo, da kontaktiramo našeg pravnog zastupnika, pa ljudi mi nismo nikakvi kriminalci, tu smo, nećemo nigde da pobegnemo - opisao je očajni tata Savić u neverici zbog onoga što im se dešava.

foto: TV Prva printscreen

- Oni dolaze na naša vrata sa fotokopijom rešenja koje nam daju na uvid. Tu piše da Pokrajinski sekretarijat donosi rešenje kojim se ukida rešenje o usvojenju, uočene su greške u postupku. Pretili su nam policijom radnici iz Centra za socijalni rad zato što u rešenju piše da dete hitno mora da se izmesti iz usvojiteljske porodice. Ne mogu da verujem da jedna proceduralna greška može da proizvede ovakve posledice. Njih nije interesovala greška, dobili su nalog koji su morali da sprovedu - navela je Biljana Savić.

U program se uključio i predstavnik Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu, koji je rekao da u slučaju porodice Savić, nije posredi greška, "već ozbiljna nezakonitost". Kazao je i da postupak treba da se ponovi iz početka i da se urade sve zakonske i stručne procedure, da se ponovo donese odluka.

foto: TV Prva printscreen

Na pitanje voditelja da li će u slučaju porodice Savić moći da se napravi izuzetak, s obzirom da je u pitanju greška njhovih službi, predstavnik ministrastva je odgovorio.

- Što se grbo rodi, to vreme nikada ne ispravi - rekao je on.

Upitan da li to znači da oni nikada više neće videti devojčicu odgovorio je odrično, ali i da se zakonske "procedure i propisi moraju poštovati".

foto: TV Prva printscreen

Predstavnik ministarstva je naveo da se u ovom slučaju "procedure i propisi moraju poštovati". On je naveo da je devojčica bila u hraniteljskoj porodici dve i po godine, u kojoj je imala poznato okruženje i decu sa kojom se družila.

Na opasku majke da je dete u hraniteljkoj porodici imalo "babu i dedu", a da sada osam meseci ima mamu i tatu, i sada ćete joj reći "izabraćemo ti nove roditelje".

- Je l to igranje sa detetom - upitala je Biljana Savić.

Na to je odgovorio predstavnik ministarstva, rekavši da je ova institucija utvrdila ozbiljne propuste i nezakonitosti. - Podnećemo tužbe protiv svih u ovoj državi. Ovo je igranje ljudski dušama, sa dečijim životom - naveo je otac.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja