Najnovije vesti

RAZDOR MEĐU LEKARIMA Nestorović: Sada je najbolje da se zarazimo Kisić: To nikako ne smemo da dozvolimo
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Nemanja Nikolić

Razdor

RAZDOR MEĐU LEKARIMA Nestorović: Sada je najbolje da se zarazimo Kisić: To nikako ne smemo da dozvolimo

Društvo

Kolege odbrusile pulmologu, koji je opet šokirao izjavama da je pravo vreme da se razbolimo i da, „čak i da je umrlo 600 ljudi, to je dobar rezultat”

Nakon što je objavljena pilot-studija Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je pokazala da je samo 6,4 odsto ili 448.000 građana steklo kolektivni imunitet na koronavirus u Srbiji, a s obzirom na porast broja obolelih, ponovo je buknuo sukob stručnjaka u kriznom štabu o tome da li treba dopustiti kolektivno zaražavanje stanovništva, kao i da li uopšte treba da se uzdamo u kolektivni imunitet.

Sve je počelo kada je član kriznog štaba dr Branimir Nestorović izjavio za medije da „sve ovo što se dešava kod nas i te kako ima veze sa pričom o stvaranju kolektivnog imuniteta” i da, ako već treba da se razbolimo - sad je pravi trenutak.

Šok izjava

- Ako treba da se razbolite, najbolje je sad da se razbolite, kada je virus relativno slab. Sad je mnogo manji procenat teških pacijenata. Sad je objavljeno da, na sreću, nije potreban veliki procenat kolektivnog imuniteta, Englezi kažu da je to otprilike 43 odsto. Glavna faza epidemije je prošla. Ovo sad će, prema mojoj proceni, trajati još jedno dve nedelje, jer mi smo sad u četvrtoj nedelji porasta. Posle toga, čak i da se ništa ne radi, kreće pad - izjavio je poznati pulmolog u svom intervjuu i opet šokirao izjavom da „na kraju balade, čak i da jeste umrlo 600 ljudi, to je dobar rezultat”.

Sa druge strane, članica kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, rekla je da ne treba da se uzdamo u kolektivni imunitet, već da učinimo sve da sprečimo da se u našem organizmu virus umnožava.

Sprečiti zarazu

- To su rezultati pilot-istraživanja stručnjaka sa Medicinskog fakulteta, da li je to mnogo ili malo. To je onako kako jeste. Svi bi voleli da je to 100 odsto, ali to su realni podaci. Svakim novim danom, gledajući brojeve obolelih, mi prirodno stičemo taj imunitet, pri čemu, napominjem, ne treba da se uzdamo u kolektivni imunitet, već treba da učinimo sve da sprečimo da se u našem organizmu virus umnožava - rekla je dr Kisić Tepavčević u gostovanju na televiziji.

Imunolog Srđa Janković istakao je da on takođe ne bi mogao da predloži kolektivno zaražavanje.

- Ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektivnog imuniteta. Tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem. Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno - ocenio je Janković i dodao da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Nemanja Nikolić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...