ŠARČEVIĆ POTVRDIO DA STUDENTI OSTAJU U DOMOVIMA: Nije ni trebalo da se razmišlja o zatvaranju
Foto: Ana Paunković

korona u srbiji

ŠARČEVIĆ POTVRDIO DA STUDENTI OSTAJU U DOMOVIMA: Nije ni trebalo da se razmišlja o zatvaranju

Društvo -

Studenti će ostati u studentskim domovima u Beogradu, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Ssarčević i dodao da će ta odluka biti ozvaničena i na Vladi.

Nije ni trebalo da se razmišlja u tom pravcu, rekao je Šarčević za Tanjug i dodao da je na priču o zartvaranju studenskih domova uticao neprecizan izveštaj Studentske poliklinike o broju zaražnih studenata, koji se odnosio se na sve studente u Beogradu, a ne samo one iz domova.

"U domovima u Beogradu pozitivno je 49 studenata. To je samo 20 odsto od ukupnog broja pozitvinih studenata što sam jos u ponedeljak predočio Kriznom štabu", rekao je Ssarčević i dodao da ti stgudenti uglavnom imaju blagu kliničku sliku.

Ministar je podsetio da u domovima u Novom Pazaru, Kosovskoj Mirtrovici, Novom Sadu, Kragujevcu nema zaraženih, da je u Nišu bilo dvoje zaraženih, ali nedeljama nema.

U domovima u Beogradu ima 7.900 studentskih mesta, podsetio je ministar i dodao da je od 120.000 studenata koliko ih ima u Beogradu oko 350 pozitivnih.

Ministar nije precizirao tačan broj jer se čeka novi izveštaj sa rezultatima poslednjih testova u Studenstkoj poliklinici.

To je relativno dobar broj, na toliko studenata, broj zaraženih je pod kontolom, neki članvi su pogrešno interpretirali i tako je ta informacija stigla do predsednika, rekao je ministar.

"Predsedniku su plasirani podaci Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, ali nisu svi oni iz domova", ponovio je ministar i dodao da su akademci disciplinovani, nose maske i da niko nije zaražen na ispitima.

Dodao je da je razgovrao i sa članovima KONUS-a.

Ministar je nagalsio da će od sada stizati precizni izveštaji, u kojima će biti navedeno iz koga je doma student ako bude pozitivan. Predsednik Aleksandar Vučić gostujuci na RTS sinoć je najavio da će u okviru pooštravanja mera za suzbijanje koronavirusa biti zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu.

To je izazvalo nezadovoljstvo među studentima koji su sinoć izašli na ulice Beograda u znak protesta.

U Beogradu je danas proglašena vanredna situacija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track