EPIDEMIOLOG KON: Ova JEDNA MERA je dovoljna da smanji prenošenje virusa za 99 odsto
Foto: Prinstcreen RTS

struka nije razmatrala oštrije mere

EPIDEMIOLOG KON: Ova JEDNA MERA je dovoljna da smanji prenošenje virusa za 99 odsto

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se nalazimo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih, te je prokomentarisao šta može da se očekuje nakon pika koronavirusa za četiri do pet dana.

foto: AMG

- U nedelji smo maksimuma, to je ono što se može procenjivati sada. Posle ove nedelje možemo da očekujemo da primenom mera postupno osetimo smanjenje broja novoobolelih. Intenzitet prenošenja virusa u Beogradu je u svom maksimumu od samog početka epidemije - rekao je Kon.

On je prokomentarisao i nove najavljene mere za Beograd.

- Najosnovnija mera je korisćenje maske u zatvorenom prostoru uz obavezu i kažnjavanje, jer potpuno sprečava prenos virusa u zatvorenom prostoru. Biće i ograničenje javnog okupljanja na 100 u zatvorenom i na 500 na otvorenom prostoru, tako je preporučeno od strane Kriznog štaba. Što se tiče kafića radiće do 23 časa, a noćni klubovi će biti zatvoreni. Mere su oročene na 14 dana i pratiće se njihov doprinos smanjenju prenošenja virusa i pratićemno situaciju- istakao je Kon.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

On je rekao da struka nije razmatrala oštrije mere, ukoliko ove ne bi dale rezultate.

- Ako mere ne daju rezultate, mi nismo razmatrali takvu mogućnost da bi mogle da se preduzmu oštrije mere. Ukoliko se ove mere preduzmu gotovo je teoretska mogućnost da dođe i dalje do povećanja, odnosno šanse su veoma male. Ako svi nose maske, 99 odsto se smanjuje prenos virusa i to je dovoljna mera da znatno olakša ovu situaciju i da izađemo iz nepovoljne situacije - objašnjava Kon.

On kaže da nije bilo očekivano da će se virus ovako širiti i tokom letnjih meseci.

- Posle one utakmice moglo je da se sumnja ali teško da se predvidi, jer je nastupalo toplije vreme i odnos prema merama se zasnivao na tome da će preko leta intenzitet virusa da oslabi. Međutim, virus nije oslabio već nam je pokazao da ima visok potencijal prenošenja, što je bilo neočekivano - kaže Kon.

Podsetimo, danas da će na teritoriji Beograda biti proglašena vanredna situacija, najavili su gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a precizirane su i mere koje će Beograđani naredne dve nedelje morati da poštuju.

(Kurir.rs)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track