Najnovije vesti

VANREDNA SITUACIJA U 8 GRADOVA U SRBIJI: Korona uzima maha! Od danas posebne mere u Beogradu, Šapcu i Čačku
Foto: Shutterstock, Kurir

RESTRIKCIJE NEOPHODNE

VANREDNA SITUACIJA U 8 GRADOVA U SRBIJI: Korona uzima maha! Od danas posebne mere u Beogradu, Šapcu i Čačku

Društvo

Zbog povećanog broja zaraženih virusom korona, vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju i Ivanjici, a od danas i u Beogradu, Šapcu i Čačku.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, donela nove mere za Beograd koje će važiti do 18. jula, a koje, između ostalog, predviđaju da se u glavnom gradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23 sata do šest sati ujutru.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.

Vlada je takođe donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi.

Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

Vanredna situacija je danas proglašena i u Šapcu, a gradonačelnik Nebojša Zelenović je rekao da će Štabu za vanredne situacije predložiti da se ograniči rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova i to tako što će raditi od šest do 23 sata, kao i obavezno nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje fizičke distance od metar i po.

Zelenović je kazao i da će Štabu predložiti da se za nepoštovanje mera obaveznog nošenja maski propiše kazna od 5.000 dinara.

Jedan od predloga biće, kako je naveo, i da se zabrani okupljanje na javnim mestima u zatvorenim prostorima više od 100 ljudi, a na otvorenim više od 500, dok će prilikom bilo kakvog okupljanja biti neophodno nošenje maski i poštovanje fizičke distance od metar i po.

Vanredna situacija je danas proglašena i u Čačku gde su donete odluke o zabrani javnog okupljanja, organizovanju svih slavlja, rada bazena i kupališta, dok je rad ugostiteljskih objekata skraćen od sedam do 20 časova, a nošenje maski i rukavica je obavezno.

U teretanama na otvorenom i parkovima, u grupi može maksimalno da bude do pet lica u razmaku od dva metra.

U Novom Pazaru vanredna situacija je uvedena 25. juna, a podrazumeva zabranu okupljanja u javnom prostoru, otvorenom i zatvorenom više od pet osoba, kao i ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do19 sati.

Za vreme rada ugostiteljskih objekata za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe, uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između njih i između stolova i uz obavezu nošenja zaštitne maske koju imaju i osoblje i gosti.

U ovom gradu je zabranjeno korišćenje nargila u ugostiteljskim objektima, kao i organizovanje porodičnih svečanosti.

Kragujevački krizni štab je 27. juna odlučio da se u tom gradu uvede vanredna situacija, koja je proglašena i u Vranju, 29. juna.

Kako je tada rekao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, situacija je "nestabilna i teška" pa se uvođenje vanrednih mera nije dovodilo u pitanje.

Na teritoriji opštine Ivanjica vanredna situacija zbog korona virusa proglašena je 2. jula.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...