OLAKŠICE ZA GRAĐANE S KEŠ KREDITIMA: NBS uvela nove mere za otplatu kredita zbog korone
Podrška Zbog krize moguć duži rok otplate, Foto: Shutterstock

smanjiti problematične zajmove

OLAKŠICE ZA GRAĐANE S KEŠ KREDITIMA: NBS uvela nove mere za otplatu kredita zbog korone

Društvo -

Banke mogu dužnicima da ponude refinansiranje ili za dve godine produže otplatu zajmova odobrenih do 18. marta, osim za stambene kredite i minus

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je propise koji će građanima Srbije omogućiti da lakše otplate potrošačke kredite, uključujući i one za kupovinu motornih vozila, gotovinske ili druge kredite, ukoliko su ih podigli do 18. marta.

Olakšice podrazumevaju mogućnost refinansiranja ili promene datuma dospeća poslednje rate kredita, i to na dodatne dve godine, a banke će olakšice moći da ponude i dužnicima kojima bi kreditno opterećenje premašilo 60 odsto prihoda. Međutim, ovo se, kako su naveli u NBS, neće odnositi na stambene kredite i minus po tekućem računu.

Odgovor na krizu

- Usvajanje navedenih odluka treba da doprinese olakšavanju uslova otplate kredita građanima koji su se suočili ili tek će se suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem vremenskom periodu od predviđenog - saopštili su u centralnoj banci i dodali da se usvojenim novinama bankama otvaraju dodatne mogućnosti da u toku ove i naredne godine dužnicima ponude odgovarajuće olakšice, a da se to ne odrazi negativno na njihovo poslovanje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Banke će moći da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate navedenih kredita, izuzimajući stambeni kredit i minus po tekućem računu, odobrenih do 18. marta 2020, i to na dve godine duže u odnosu na trenutno važeći režim rokova otplate tih kredita - navode u NBS i dodali da će banke olakšice moći da ponude i dužnicima i u slučaju da je posle refinansiranja kreditno opterećenje dužnikovih prihoda veće od 60 odsto.

Umanjeni rizici

Hasan Hanić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, rekao je za Kurir da očekuje da će banke prihvatiti predlog NBS i na taj način uticati da broj problematičnih kredita bude manji.

- Nemalom broju zaposlenih u privatnom sektoru su, zbog vanrednog stanja i epidemije koronavirusa, smanjena primanja, a jedan deo je ostao i bez posla, te je baš zbog toga važno da se građanima olakša ovaj period. Za banke je važno da klijent može redovno da servisira svoje obaveze. One imaju dovoljnu likvidnost i ove mere ni na koji način ne bi trebalo da negativmo utiču na njihovo poslovanje.

VIRUS SMANJIO FALSIFIKATE

Hiljadarka najčešće neispravna

U prvoj polovini godine broj otkrivenih falsifikovanih novčanica dinara manji je za 35,2 odsto, dok je falsifikata deviza manje za 75,6 odsto u odnosu na isti period 2019, navodi se u izveštaju NBS. Najviše je bilo lažnih novčanica od 1.000 i 2.000 dinara, kao i falsifikovanih moneta od 100 i 50 evra.

Kurir.rs/ R. Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track