Najnovije vesti

VAŽNO JE STATI MEĐU PRVIMA U RED KAD SE POJAVI LEK: Evo dokle se zaista stiglo u pronalasku VAKCINE protiv korone
Foto: Tanjug Printscreen

SARADNJA SA SVIM ZEMLJAMA VODEĆIM U MEDICINI

VAŽNO JE STATI MEĐU PRVIMA U RED KAD SE POJAVI LEK: Evo dokle se zaista stiglo u pronalasku VAKCINE protiv korone

Društvo

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković veruje da ćemo, zahvaljujući dobroj spoljnoj politici zemlje, sigurno biti jedna od prvih zemalja koja će imati mogućnost da primeni dobru, sigurnu vakcinu.

Gojković je ukazao da nije tajna da više država, ozbiljnih farmaceutskih kuća, radi na vakcini protiv korona virusa.

"Mi naravno aktivo sarađujemo sa svim zemljama koje rade i koje pokušavaju da nađu lek, vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, Kini, i u zavisnosti od toga morate shvatiti da je važno stati prvi u red kada bude gotova vakcina", rekao je Gojković.

Podsetio je da je po istom principu Srbija uspela u martu, kada sve pare ovog sveta nisu mogle u tom trenutku da obezbede zaštitnu opremu i lekove, već samo lična poznatstva i dobra spoljna politika, da nabavi sve što je bilo potrebno.

Dr Darija Kisić-Tepavčević ukazala je da su sve vakcine koje se pominju još uvek samo potencijalne vakcine i nijedna nije prošla sve faze testiranja.

"Jasno je da, kao i uvek do sada, nikada nijedna vakcina u našoj populaciji neće se primenjivati ako ne bude ispunjavala sve kriterijume maksimalne bezbednosti i efikasnosti", podvukla je Kisić-Tepavčević.

Istakla je da Srbija prati najsavremenije tokove i da će sigurno biti jedna od zemalja kojoj će vakcina biti dostupna čim prođe sve faze istraživanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...