NEMAMO DOVOLJNO NI BOLNICA NI LEKARA: Gojković upozorio na DRAMATIČNO stanje našeg zdravstvenog sistema!
Foto: Tanjug Printscreen

KAPACITETI POPUNJENI

NEMAMO DOVOLJNO NI BOLNICA NI LEKARA: Gojković upozorio na DRAMATIČNO stanje našeg zdravstvenog sistema!

Društvo -

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da su bolnički kapaciteti u kojima se leče pacijenti zaraženih virusom korona, blago rečeno, prenapregnuti, a medicinski kadar preopterećen i preumoran.

"Kapaciteti u zdravstvenim ustanovama su popunjeni skoro do maksimuma. Ne možemo da otvaramo nova odeljenja, ne možemo praviti bolnice za jedan dan...", ukazao je Gojković.

Na konferenciji za medije, Gojković je kazao da država uporno otvara od pojednih bolnica kovid bolnice ili kovid odeljenja za lečenje pacijenata, te napomenuo da i tome ima kraja.

"Nemamo ni toliko lekara, koji mogu u kontinuitetu da rade kao što rade naši lekari već pet meseci", kaže Gojković i ukazuje da neće biti dovoljno lekara koji će nam pružiti pomoć, ukoliko građani ne poštuju mere zaštite.

Ističe da je sve više bolesnika sa teškom kliničkom slikom i da zahtevaju kiseonik ili respirator i 24-časovni nadzor i negu.

"Većinom su teški pacijenti, njima je potrebno 24 časa nadzor lekara. Zato nam je potrebna dobro opremljena bolnica sa kiseoničnim izvodima da bi se pružila pomoć tim teškim pacijentima", rekao je Gojković.

"Morate da shvatite da smo na prekretnici vezano za zdravstveni sistem Srbije", rekao je Gojković.

Apelovao je na građane da budu odgovorni i da se pridržavaju preventivnih mera i tako zaštite, ne samo sebe, već i zdravstvene radnike i čitav zdravstveni sistem.

Dodaje da su procene, ako se građajni pridržvaju mera, da će već u narednih 7 do 10 dana, broj zaraženih početi da opada.

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navela je da je ukupno hospitalizovano 4.667 i da svi oni imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku.

Navela je da je, na primer, u KBC "Zvezdara" smešteno 337, u KBC "Zemun" 380, u KBC "Dr Dragiša Mišović" 275, što pokazuje koliko su kapaciteti napregnuti.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track