DONACIJA MEDICINSKE OPREME IZ KINE VOJNOM ZDRAVSTVU: Pomoć vredna 755.000 evra FOTO
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

još jednom su pomogli našem narodu

DONACIJA MEDICINSKE OPREME IZ KINE VOJNOM ZDRAVSTVU: Pomoć vredna 755.000 evra FOTO

Društvo -

Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine i Centralna vojna komisija još jednom su pomogli našem narodu, našoj zemlji i Vojsci Srbije. Evo opet kada je teško i kada se borimo sa nastavkom ove strašne pandemije, NR Kina i njena vojska su uz građane Srbije - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

On je sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo prisustvovao danas prijemu donacije medicinskih sredstava za prevenciju i kontrolu epidemije koje je Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine doniralo našem Ministarstvu odbrane.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Prema njegovim rečima, pomoć se meri i po njenoj vrednosti, jer je reč o 755.000 evra, ali i po vremenu u kome je stigla. - Opet je pomoć iz NR Kine došla baš u trenutku kad nam je potrebna i došlo je baš ono što nam je potrebno. Dobili smo puno mobilnih respiratora, monitore, pumpe za infuzioni rastvor, toplomere, šlemove za merenje temperature - dobilo smo sve ono što nam je u ovom trenutku posebno potrebno, a najviše je potrebno Vojsci Srbije zbog mobilnih i privremenih bolnica koje postavljamo i zbog kojih nam je potrebna oprema koju možemo da premeštamo sa mesta na mesto - istakao je ministar Vulin. Narodna Republika Kina je, dodao je ministar odbrane, još jednom potvrdila naše čelično prijateljstvo, a Srbija nikada ne zaboravlja svoje prijatelje.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Ima i zemalja koje su nam bliže, ima i zemalja koje bi zbog naše istorije i svega što smo radili imale razloga da nam budu i zahvalne. Ali NR Kina se prema nama ponaša kao da imamo istu granicu i kao da smo uvek imali istu istoriju - istakao je ministar Vulin, dodajući da naše dve zemlje spajaju iste vrednosti - ljubav prema slobodi. Poštovanje svih ljudi i nacija je ono što nas izjednačava i čini nas ponosnim što možemo da kažemo da imamo prijatelje u NR Kini. Ambasadorka Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što danas prisustvuje prijemu donacije kineske vojske Vojsci Srbije za borbu protiv Kovid-19.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Vojske naše dve zemlje igraju veoma važnu ulogu u borbi protiv virusa u svojim zemljama. Takođe su dale veliki doprinos saradnji Kine i Srbije u zajedničkoj borbi protiv virusa. Srbija se sada suočava s velikim izazovima drugog udara epidemije i kao čelični prijatelji mi smo spremni da se i dalje borimo zajedno sa našim srpskim prijateljima. Nadam se da će današnja donacija doprineti borbi protiv virusa u Srbiji, da će sve biti u redu i da će biti bolje - istakla je Čen Bo.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general major dr Uglješa Jovičić istakao je da je vojska NR Kine i dalje sa nama i u vojnom zdravstvu, i uopšte u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, i da je nastavila da pomaže u borbi sa korona virusom. - Na početku su došle kolege, prijatelji, lekari iz Kine, bili su sa nama sve vreme, pomogli nam da postavimo kovid bolnice kako treba, a pošto su naši kineski prijatelji ostali sa nama u vezi oni su prepoznali šta nam je medicinski sada neophodno. U ovom drugom koraku dobili smo vrednu donaciju - veliki broj pokretnih respiratora, infuzionih pumpi, monitora i sve ono što nam je potrebno za naše poljske bolnice koje rade kao kovid bolnice - i za „Karaburmu“ i za bolnicu u Novom Pazaru i za Novi Sad koji će da bude kovid bolnica, kao i za nekovid Vojnomedicinsku akademiju i Vojnu bolnicu u Nišu. To je zaista velika pomoć našim lekarima, našim medicinskim radnicima, da bismo mogli da pomognemo, a posebno bih naglasio da je poljska bolnica u Novom Pazaru razvijena pod šatorima. Sve je ovo neophodno za uspešan rad tamo - poručio je general Jovičić. U krugu Vojnomedicinske akademije sertifikat o primopredaji donacije potpisali su general Jovičić i izaslanik odbrane Narodne Republike Kine u Srbiji stariji pukovnik Vu Jongji.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Radi pružanja podrške u borbi protiv epidemije Kovid-19, Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine doniralo je Ministarstvu odbrane Republike Srbije medicinska sredstva za prevenciju i kontrolu epidemije u vrednosti od oko ‪755.000 evra. Medicinska oprema namenjena prvenstveno suzbijanju epidemije, ali i lečenju pacijenata obolelih od infekcije izazvane korona virusom uključuje 40 neinvazivnih respiratora za mehaničku ventilaciju pluća pacijenata teže obolelih od virusne infekcije, 20 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, 30 infuzionih pumpi - uređaja za intravensku terapiju, pet prenosivih infracrvenih toplomera i šest termovizijskih kaciga za daljinsko očitavanje telesne temperature. Medicinska sredstva iz donacije biće raspoređena u skladu sa potrebama sistema odbrane, vojnozdravstvenih ustanova, kao i potrebama svih zdravstvenih ustanova u prevenciji epidemije korona virusa u Republici Srbiji. Predaji donacije prisustvovali su i pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i predstavnici Uprave za vojno zdravstvo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track