Laslo Šaš na slobodi, pomilovao ga Nikolić
Foto: Print Screen

Laslo Šaš na slobodi, pomilovao ga Nikolić

Društvo -
Predsednik Srbije je ocenio da je neprimereno da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je takođe protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je danas Lasla Šaša, saopštila je predsednikova pres služba.

Laslo Šaš pušten je danas u 14 časova iz Okružnog zatvora u Subotic.

Predsednik Srbije je saopštio da je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina i da je zato neprimereno da Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je takođe protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama.

Nikolić je prethodno dobio mišljenje nadležnog suda, kao i Ministarstva pravde, a predlog o pomilovanju Šaša je potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina,ističe se u saopštenju.

Predsednik Srbije je ocenio da je neprimereno da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je takođe protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama.

Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana zatvora zbog uvrede ultradesničarskog mađarskog ekstremiste, vođe organizacije "64 Županije" Lasla Torockaja. Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici "Pisma čitalaca" u dnevnom listu Mađar so aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja