Naselje na Voždovcu biće završeno 2013.
Foto: Print Screen

Naselje na Voždovcu biće završeno 2013.

Beograd -
Sledeće nedelje biće useljeno 36 vojnih stanova

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da će stambeno naselje na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu koje gradi država biti završeno i useljeno do kraja aprila 2013. godine.

Ilić je rekao da će celokupna infrastruktura biti završena u julu naredne godine."Radovi će biti nastavljeni i intezivirani, bez obzira na promenu Vlade", rekao je Ilić i ocenio da je zadovoljan dinamikom radova i da će sledeće nedelje biti useljeno 36 vojnih stanova.

Ilić je najavio i da će ovakva naselja biti izgrađena i u drugim većim gradovima Srbije, kao što je Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak i Užice. On je najavio i izgradnju socijalnih stanova, za najugroženije kategorije kao što su invalidi, samohrane majke, porodice sa puno dece. "To će biti jeftini stanovi i već sledeće nedelje dogovorićemo koliko će takvih stanova biti izgrađeno", naveo je Ilić i dodao da mogu biti dosta jeftini ako, na primer, lokalne samouprave besplatno obezbede zemljište i infrastrukturu.

Takođe, rekao je da su u toku pregovori s predstavnicima Ujedinjenih nacija i Evropske unije koji žele da podstaku izgradnju romskih naselja u Srbiji. "Građevinarstvo je motor razvoja Srbije i kroz Koridor 11 i stanogradnju daćemo infuziju srpskoj privredi", rekao je Ilić. Ilić je najavio i da će se naselje "Doktor Ivan Ribar" na Novom Beogradu graditi po planiranom programu. Direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić izjavio je da je u januaru 2011. započela izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa s 4.616 stanova, raspoređenih u 44 objekta. On je rekao da je 11 objekata završeno, na dva objekta su manja kašnjenja, ali na jednom od ta dva radovi se zavrsavaju sledeće nedelje.

"Svim građanima koji su zbog kašnjenja radova ili sporog dobijanja upotrebnih dozvola bili oštećeni Građevinska direkcija će nadoknaditi stanarinu u vrednosti od četiri evra po kvadratu stana koji su kupili u Stepi Stepanović", rekao je Grujić. Kako je naveo, prodato je oko 2.400 stanova, izgrađeno 800 stanova, useljeno 330 građana, a slobodno ima još oko 1.300 stanova. On je rekao da nema problema u finasiranju radova i da "Građevinska direkcija izvođačima ne duguje ni jedan jedini dinar". Na izgradnji naselja je angažovano oko 80 građevinskih firmi i uposleno oko 30.000 radnika. Izgradnja ovog naselja se realizuje u okviru Zakona o pomoći građevinskoj idustriji Srbije u uslovima ekonomske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja