Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ: U Srbiji nema problema sa lažnim testovima
Foto: Kurir Printscreen

krizni štab

PREMIJERKA BRNABIĆ: U Srbiji nema problema sa lažnim testovima

Društvo

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da u Srbiji, koliko zna, nema problema sa lažnim PCR testovima, i dodala da je lako ispratiti testove jer ih rade samo referentne laboratorije.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, upitana, pošto navodno postoje priče o falsifikovanim testovima, kako jedan austrijski policajac može biti siguran da je dobio na uvid pravu potvrdu o testiranju,rekla da je lako ispratiti svaki test, jer se vidi ko je testirao i to može i proveriti.

Ona je kritikovala što svaki dan postoje neke vesti iz raznih medija koje nemaju baš veze sa istinom.

- Molila bih da pokažete gge je bio takavl ažni tes. U Srbiji ima samo 5 odosno 6 državnih laboratorija koje se bave testiranjem. Oprezni smo zbog toga sa privatnim laboratorijama i privatnim sektorom, ali i zato što se radi o visokorizičnom obradom PCR testova, objasnila je Brnabić.

U Srbiji, prema njegovim rečima, može se lako proveriti da li je neko testiran i kakav je rezultat.

- Ako sama ta osoba želi da dozvoli pristup podacima postoji i elektronska mogućnost uvida u test. To ne može da se falsifikuje, naglasila je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodao je da je osnovna činjenica da test ne leči.

- Mi se nalazimo u fazi kada na osnovu svih parametara utvrđujete da li je neko pozitivan ili ne. Tako i lečite. Ima pacijenata koji su negativni ali imaju sve simptome kao da su pozitivni i krvnu sliku, skener i saturaciju, dodao je on.

Lončar je rekao da se došlo u situaciju da je neko smislio test na 48 ili 72 sata.

- Da li znate primer da je neko otišao da se testira i da se posle toga, ni sa kim nije video, nigde nije bio, da je sebe izolovao, čekao da dođe test, obukao skafander, otišao uzeo taj test i išao na granicu. Da li mislite da je to realno?,upitao je Lončar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...