Najnovije vesti

U TESLINOM SMILJANU DANAS NEMA NIJEDNE ŽIVE SRPSKE DUŠE: Na Svetog Iliju 1941. pobijeno i spaljeno sve srpsko u tom selu
Foto: Youtube Printscreen

da se nikad ne zaboravi

U TESLINOM SMILJANU DANAS NEMA NIJEDNE ŽIVE SRPSKE DUŠE: Na Svetog Iliju 1941. pobijeno i spaljeno sve srpsko u tom selu

Društvo

BEOGRAD - Na današnji veliki praznik Svetog proroka Ilije, 1941. godine hrvatske ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, Smiljana kod Gospića. Danas u Smiljanu, nema ni jedne žive srpske duše.

U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu i zaseocima do kojih su došli, ukupno su na Ilindan Hrvati ubili 506 Srba svih starosnih doba, od beba do staraca. O tome postoji svedočenje Ante Antunovića od 6. juna 1952. u Okružnom sudu u Gospiću, koji je opisao tadašnji teški ”ritam zločina“ nad Srbima u Smiljanu, kada su na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941, Hrvati ubili, sve Srbe koji su se u Smiljanu i okolini zatekli—ukupno 506 stanovnika. U kasnijim danima u Smiljanu su ubili još 13 srpskih civila.

Ustaške hrvatske koljače su predvodili Rudolf Ric (komandant logora Jadovno), Joso Adžija i Dragan Devčić.

Popis kaže da je 1941. godine u Teslinom rodnom mestu Smiljanu i okolnim zaseocima živela 621 osoba srpske nacionalnosti. Od tog broja njih 558 je ukupno ubijeno tokom rata na zverski način, a među njima je bilo 74 dece.

(Kurir.rs/Istorija Srba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...