palata srbija

KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Opada broj obolelih, najzaraženiji BG i NS! U Subotici brojke rastu

Društvo -

Ima gradova bez ijednog slučaja, rekla je dr Kisić Tepavčević dodavši da sve atuelne mere ostaju na snazi do daljeg

BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korone obraća se javnosti .

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.590 osoba, njih 287 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo sedam osoba. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima se nalaze 143 pacijenta.

foto: Covid19.rs Printscreen

Dr Darija Kisić Tepavčević je naglasila da broj obolelih opada kao i da je smanjen udar na zdravstvo zahvaljujući aktuelnim merama. Ona je apelovala na građane da poštuju mere kako bi se broj zaraženih smanjivao.

Doktorka je istakla dasu i dalje "najzaraženiji" Beograd i Novi Sad, ali da ima gradova u Srbiji koji nemaju nijednog potvrđeno pozitivnog. Ona je rekla da je primećen porast broja u Subotici.

- Strože preventivne mere donete prošlog meseca kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ostaju na snazi do daljeg, poručila je danas zamenica direktora Instituta "Batut". "Vidimo da imaju efekta i mere ostaju do daljeg", rekla je Kisić Tepavčevićeva na pres konferenciji odgovarajući na pitanja novinara da li mere donete pre oko mesec dana, među kojima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ostaju na snazi, odnosno da li je štab o tome razgovarao.

Kada je reč o starosti pacijenata na respiratorima, ona je rekla da te podatke nema, ali da se poslednjih nedelja beleži pomeranje uzrasne grupe ka starijim, a pokazuje se ono na šta su lekari apelovali - ukoliko stariji obole, po pravilu je veća verovatnoća za komplikacije i mehaničku ventalicuju. Dodala je da među umrlima u ovom momentu najviših starije osobe.

Rano je za vakcinu, svi se nadamo do kraja godine

Dr Kisić-Tepavčević izjavila je da će se u Srbiji koristiti ona vakcina za kovid koja će ispunjavati sve bezbednosne protokole i kriterijume, ali je naglasila da u ovom momentu nije napravljena nijedna vakcina, niti je će u dogledno vreme biti u fazi da se koristi.

Na pitanje da li će o izboru vakcine za Srbiju odlučivati Krizni štab ili političari, a uz opasku da su vakcinu do sada najavljivali samo političari, dok su stručnjaci bili oprezni, Kisić-Tepavčević je napominje da je pitanje imunizacije javno zdrastveno pitanje i isključivo javno zdravstveno.

"Kada, kako i u kom momentu, da li preporučeno ili obavezno će biti korišćena određena vakcina o tome postoji jasan protokol koji je baziran na štrunčnim elementima i potrebama za imunizacijom. Drugi kriterijum ne dolazi u obir", naglasila je. Kako je navela, kada je u pitanju vakcina za kovid-19, iako je velika trka određenih država da naprave što bezbedniju i efikasniju vakcinu, u ovom momentu nijedna nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se koristi u dogledno vreme. "Ono što treba da bude svima jasno je da su sve vakcine koje se koriste kod nas prošle sve bezbednosne kontrole i to su vakcine koje se upotrebljavaju i u svim zemljama, a pre svega u zemljama EU", objašnjava.

Nijedna vakcina, kazala je, bez obzira za koju bolest, neće biti primljena ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate, ne prođe sve procedure i kontrole naše Agencije za lekove i medicinska sredstva, te mora da bude efikasna i visoko bezbedna. Upitana kada bismo mogli da očekujemo vakcinu koja bi ispunjavala sve te kriterijume, Kisić-Tepavčević je kazala da niko ne može tačno da odredi vreme jer nijedna vakcina do sada nije prošla sve faze ispitivanja.

Tepavčević: Činimo sve da pomognemo kolegama u Velikom Popovcu

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se čini sve kako bi se pomoglo kolegama-medicinarima u Domu za smeštaj starijih osoba u Velikom Popovcu, gde je trenutno 94 lica zaraženo virusom kovid, od kojih je 11 zdravstvenih radnika.

Na pitanje da li je država rešila problem sa nedostatkom medicinskog osoblja u Domu za smeštaj starijih osoba u Velikom Popovcu, pozivajući se na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će biti poslata pomoć lekara i medicinskih radnika, gde, kako je tvrdio novinar, rade samo jedan lekar i tri sestre, Kisić-Tepavčevićeva je naglasila da se sve čini ako bi se pomoglo kolegama koji su tamo i da se poveča broj medicinskih radnika zbog stalnog nadzora.

"Devedesetčetiri osobe, od kojih 11 zaposlenih zdrastvenih radnika, imamo tamo zaraženo. Kada su u pitanju normativi lekara i medicinskih sestara, u ovom momentu imamo zdrastvene radnike i njihove kontakte koje su u izolaciji i ne mogu da dolaze na posao i to je zbog epidemiološke sitacije opravdano", kazala je ona. Naglasila je da kao i u svim drugim ustanovama gde boravi zdravstveno ranjiva populacija, svi koji imaju kliničku sliku su hospitalizovani ili će biti hospitalizavoni.

foto: Adria Media TV

"Niko neće ostati nehospitalizovan. U Nišu kada je otkriven virus u ustanovi, manji broj je imao kliničku sliku koja je zahtevala hospitalizaciju, što je bilo čudno jer je bilo ljudi koji su stariiji i imali pridružena oboljenja ali narednih dana stanje se pogoršalo i oni su bili hospitalizovani", podsetila je Kisić Tepavčevićevas.

Navela je da je potreban visok nivo predostrožnosti, te da može u i kratkom vremenskom periodu pogoršanje zdrastvene slike.

"Zato nam treba značajan broj radnika koji će pratiti njihovo stanje", zaključila je ona.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track