Najnovije vesti

ČUDO! ISPOVEST MILENE JOVANČIĆ (29) IZ VRANJA: Preležala sam koronu i rodila bebu s antitelima!
Porodica dobila još jednog člana Marko i Milena sa ćerkicom Sofijom, Foto: Privatna Arhiva

ČUDO! ISPOVEST MILENE JOVANČIĆ (29) IZ VRANJA: Preležala sam koronu i rodila bebu s antitelima!

Društvo

Milena Jovančić (29) iz Vranja početkom jula imala je kovid, a 5. avgusta na svet donela dečaka, kome je po rođenju ustanovljeno da ima imunitet na novi virus

Početkom jula imala sam kovid 19, a već 5. avgusta rodila sam Lazara, koji ima antitela na koronavirus! Srećna sam što se sve lepo završilo i što je moja beba, preko moje placente, stekla imunitet na koronu.

U dubini srca sam se nadala da će tako i biti i da će se moj dečak roditi imun na novi virus - rekla je za Kurir Milena Jovančić (29) iz Vranja, žena koja je pobedila koronu i potom rodila zdravog dečaka, kome je odmah po rođenju na testu aktuelno prisustvo koronavirusa bilo negativno, ali se ispostavilo da ima IgG antitela, koja pokazuju da je virus već preležao.

Milena kaže da se nadala ovakvom ishodu.

- Nekako sve vreme me je držala misao da, ako treba da imam koronu, manje zlo bi bilo da je dobijem dok sam trudna, nego kada se porodim. Beba, kada se rodi, nema nikakav imunitet i bila bi podložna raznim infekcijama, a kamoli ovakvom virusu, koji je još nov i nepoznanica. Završila sam farmaciju i znam te neke osnovne stvari što se tiču imuniteta, tako da sam očekivala da beba preko placente stekne taj imunitet na koronavirus i s njim dođe na svet. I eto, sve se lepo završilo, Lazar ima antitela na koronu - istakla je Milena.

Ona je napomenula da je, uz sve to, imala i pozitivan stav.

- Nisam se plašila. Sve vreme trudnoće sam radila ono što mi je intuicija nalagala - vitamini, dosta voća, dosta sna i ne previše gužve. Ipak, korona je došla u našu porodicu, pretpostavljamo da ju je suprug dobio na poslu. Sada se mnogo sigurnije osećam i čekam da izađemo iz bolnice. Nekako se nadam i da će ta antitela na koronu, koja ima Lazar, dugo potrajati. Zapravo, verujem da će s njegovom koronom biti kao s boginjama - kad ih jednom preležiš, ne možeš opet, zaštićen si za ceo život - kroz osmeh nam je rekla Milena.

A suprug Marko Jović (32) i četvorogodišnja ćerkica Sofija nestrpljivo čekaju dolazak Lazara i Milene kući, kom se nadaju već danas.

- Sad, kad znam da je sve u redu, nema srećnijeg čoveka od mene. Zbog kovida sam izgubio samo čulo mirisa, a Milena nije imala nikakve simptome i bili smo opušteni. Ali ne zadugo. Prava agonija za mene je počela 10-15 dana pre Mileninog porođaja, pošto je u Nišu zbog kovida umrla jedna, pa druga trudnica. Stvarno sam bio uplašen. Ali, bogu hvala, sve nam se dobro završilo. Jedva čekamo da stignu kući da se čuvamo, Sofija nestrpljivo iščekuje brata - kazao je za Kurir Marko, koji planira da danas ćerkici uradi test na antitela.

LIČNA ODGOVORNOST NA DELU

Samoinicijativno se testirala da ne ugrozi druge

Budući da je suprug bio pozitivan početkom jula, a ja sam ulazila u deveti mesec trudnoće, sama sam rešila da uradim PCR test, jer sam znala da porođaj može krenuti svakog trenutka i da mogu otići u bolnicu, a nisam želela da nekome odnesem i koronu, ako je eventualno imam. Ispostavilo se da sam pozitivna. Ipak, do porođaja sam stigla da imam i dva negativna testa, tako da se sve dobro završilo - kazala nam je Milena.

DR GORDANA ĐORĐEVIĆ

Nasleđe od majke

foto: Privatna Arhiva

Zdrav dečak, rođen je prirodnim putem, težak je 4.070 kg, a dugačak 55 cm. Beba je najverovatnije nasledila mamina antitela. Moramo da živimo sa koronom. Očekujemo još porođaja mama koje su preležale koronu i nadamo se da će se sve završiti lepo, da će se rađati zdrava deca, kao što su se dosad rodile tri bebe. Trudimo se da svaki slučaj posmatramo pojedinačno, još je mnogo nepoznanica u vezi s kovidom i trudnoćom, kao i s postporođajnim periodom i dojenjem - kazala je za Kurir dr Gordana Đorđević, načelnica Ginekologije u Vranju.

Kurir.rs/ J. S. Spasić - T. Stamenković  Foto: privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...