CRNOGORCIMA SLOBODAN ULAZ: Evo zašto je Srbija uvela obavezan PCR test za dolazak iz pojedinih zemalja
Foto: Kurir Printscreen

KONSTANTO SE PRATE TRENDOVI

CRNOGORCIMA SLOBODAN ULAZ: Evo zašto je Srbija uvela obavezan PCR test za dolazak iz pojedinih zemalja

Društvo -

Srbija se držala kriterijuma Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svetske zdravstvene organizacije prilikom odluke o uslovima pod kojima će stranaci u našu zemlju, kaže epidemiolog Branislav Tiodrović.

Upitan zašto je odlučeno da se uvede obavezan negativan PCR test za strance, ali ne i za naše državljane koji se iz tih zemalja vraćaju u Srbiju, Tiodorović je na konferenciji za novinare rekao da su ograničavajuće mere za ulazak stranaca uvedene u skladu sa situacijom u tim zemljama, a da se u slučjau naših državljana koji se vraćaju u Srbiju oslanja na njihovu samosvet i na to da brinu o svom zdravlju.

Tiodrović kaže da postoje takozvane tri zone novoa zaraza u zemljama, crvena zona iznad 25 i više novozaraženih na 100.000 stanovnika, plava od 10 do 25 novozaraženih na 100.000 i najidealnija kojoj i mi težimo, zelena zona ispod 10 novozaraženih.

Nevao je da su na primer u zelenoj zoni Mađarska, Norveška, Slovenija, i zato za njih nisu uvedena ograničenja.

Zemlje u plavoj zoni se moraju, kako navodi, pratiti intenzivno, a u toj gurpi su Hrvatska za čije držvaljane je potreban PCR test ne stariji do 48 sati.

U crvenoj zoni su, kaže, Bugarska čiji držvaljani moraju da imaju PCR test za ulazak u Srbiju, a isti uslov je i za državljane Rumunije za koju navodi da u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i preminulih, kao i za držvaljane Severne Makedonije.

Tiodorović je rekao da se za državljane Crne Gore neće tražiti nikakav uslov za ulazak u Srbiju jer se u toj zemlji beleži pozitivan trend.

"Da li će oni (Crna Gora) promeniti svoj stav budući da traže PCR test i karantin, to ćemo videti", kaže Tiodorović.

Naveo je će se situacija dalje pratiti i donosiće se odluke o tome da li će se uvoditi neke mere, a da se za naše državljane ne uvodimo nikave uslove za povratak u Srbiju računajući na njihovu samosvest i to da čuvaju svoje zdravlje.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da Srbija nije zakasnila što se tiče obaveznog PCR testiranja za strance koji dolaze iz Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije i Bugarske.

On je naglasio da je odluka doneta na osnovu detaljne analize.

To što za građane Srbije koji se vraćaju iz tih zemalja neće trebati PCR test, prema Gojkovićevim rečima ne znači da se neće menjati ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

Za pet do sedam dana, navodi, ponovo će analizirati situaciju i doći do zaključka da li će negativan test biti obavezan i za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track