Najnovije vesti

REBIĆ DEMANTUJE NAVODE: MUP ne koristi takozvani sistem za prepoznavanje lica
Ilustracija, Foto: Beta

SAOPŠTENJE

REBIĆ DEMANTUJE NAVODE: MUP ne koristi takozvani sistem za prepoznavanje lica

Društvo

BEOGRAD - Direktor policije Vladimir Rebić odbacio je danas kao "apsolutno" neistinite navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova koristi takozvani sistem za prepoznavanje lica.

Rebić je sa poverenikom za informacije od javnog značaja Milanom Marinovićem razgovarao o značaju upotrebe sistema video nadzora u cilju povećanja bezbednosti gradjana i njihove imovine, kao i o korišćenju biometrijskih podataka putem tog sistema.

Kako je saopštio MUP, sagovornici su ocenili da je uvođenje savremenih tehnologija u cilju borbe protiv kriminala značajno, ali i da je važno da bude uskladjeno sa zakonskom regulativom.

Milan Marinović
Milan Marinovićfoto: Nebojša Mandić

Marinović je rekao da se postojeći sistem video nadzora, koji je postavljen u Beogradu, koristi u skladu sa zakonom što je, kako se navodi, konstatovano u izveštaju Poverenika, nakon što je prošle godine sproveden postupak nadzora u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Poverenik je dodao da je potrebno uspostaviti odgovarajući zakonski okvir za obradu biometrijskih podataka, odnosno za korišćenje identifikacije lica upotrebom sistema video nadzora dok je direktor policije naveo da će MUP, "kao i do sada", sistem video nadzora koristiti isključivo u skladu sa zakonom.

Tokom razgovora je ocenjeno da bi navedena metoda obrade podataka, koja je uspostavljena i u nekim od najrazvijenijih demokratskih zemalja, mogla dati rezultat prilikom otkrivanja učinilaca najtežih krivičnih dela.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...