CRVENI KRST KRUŠEVCA O DOBIJENOJ VILJAMOVKI: Od rakije će se napraviti medicinski alkohol i koristiti za dezinfekciju
Foto: Shutterstock

donacija vlade srbije

CRVENI KRST KRUŠEVCA O DOBIJENOJ VILJAMOVKI: Od rakije će se napraviti medicinski alkohol i koristiti za dezinfekciju

Srbija -

KRUŠEVAC - Rakija viljamovka, koja je ustupljena Crvenom krstu Kruševac, biće prosleđena aleksandrovačkoj "Vino-Župi" koja će bez naknade, hemijskim putem, proizvesti medicinski alkohol, pojašanjavaju danas u kruševačkom Crvenom krstu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ž. M.

Dobijena količina prerađenog, medicinskog alkohola biće korišćena za dezinfekciju objekata Crvenog krsta, a deo će biti ustupljen medicinskim ustanovama za dezinfekciju radnih površina, radi pojačane sanitarne higijene usled epidemije izazvane korona virusom Kovid-19.

Inače, rešenjem Vlade Srbije, Crvenom krstu Kruševac je ustupljena bez naknade 9. 196 flaša rakije viljemovke, od 0,7 litara koja je oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005. godine.

Sekretar Crvenog krsta Kruševac Emina Todorović u pisanoj izjavi za Tanjug navodi da se ta organizacija obratila Ministarstvu, sektoru tržišne inspekcije 17. jula molbom za donaciju zaliha oduzete količine alkoholnog pića, koju imaju na stanju u magacinu, kako bi je prosledili "Vino-župi" da je preradi u medicinski alkohol, koji bi se koristio za dezinfekciju podova i površina, kao i u drugim medicinskim ustanovama, u borbi sa Kovidom 19.

Takav vid molbi, kaže, upućuju svakodnevno, svim potencijalnim donatorima.

Vest da je Ministarstvo pozitivno odgovorilo na molbu saznali su, kaže, iz medija, a sami su rešenje dobili tokom jučerašnjeg dana.

"U prostorijama Crvenog krsta neće se sigurno koristiti rakija za dezinfekciju. Ova rakija bila je oduzeta s razlogom i nije bila za dalji promet na tržištu, te je pametnije preraditi je u medicinski alkohol i proslediti je onima kojima je zaista potrebna u svakodnevnoj borbi protiv korona virusa", navela je Todorović.

Dodala je da se svi zaposleni i volonteri Crvenog krsta Kruševac, od početka pandemije trude maksimalno da odogovore na sve izazove, da program Narodne kuhinje funkcioniše bez prekida, uz pojačane mere bezbednosti i dezinfekcije.

Ilustracija
Ilustracija

Sve aktivnosti, dodaje, obavlja samo četvoro zaposlenih u Crvenom krstu i 30-ak aktivnih volontera angažovanih tokom pandemije.

"Nastavićemo i u narednom periodu da aktivnosti obavljamo neometano uz sve mere zaštite i u skladu sa principima, mandatom, javnim ovlašćenjima i planom aktivnosti", dodala je Todorović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track