Najnovije vesti

VOJSKA SRBIJE SVE SNAŽNIJA: Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

VOJSKA SRBIJE SVE SNAŽNIJA: Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo (FOTO)

Društvo

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana značajno su snažniji u odnosu na prethodni period, čemu posebno doprinosi nabavka novih vazduhoplova.

Među njima je i pet srednjih transportnih helikoptera Mi-17V5 iz Ruske Federacije, koji su u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije ušli sa ugrađenim sistemom naoružanja i dodatnom opremom.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Helikopter Mi-17V5 namenjen je za realizaciju brojnih zadataka poput taktičkog vazdušnog transporta ljudstva i sredstava, obavljanja poslova medicinskog prevoženja, prevoženja helikopterskog desanta i za vatrenu podršku. Svi nabavljeni helikopteri imaju mogućnost angažovanja u službi traganja i spasavanja, kako u borbenim, tako i operacijama u miru.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Za potrebe angažovanja u službi traganja i spasavanja opremljeni su bočnom dizalicom koja ima mogućnost podizanja tereta do 300 kilograma. Helikopter Mi-17V5 može da izvrši transport 32 putnika ili 24 vojnika s punom opremom, a može prevesti i 12 ranjenika na nosilima. Takođe, ima mogućnost da ponese do 1.500 kilograma ubojnih sredstava.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Maksimalna brzina helikoptera iznosi 250 km/č, dok dolet iznosi 950 kilometara. Nosivost helikoptera je 4.000 kilograma, a može se koristiti za potrebe gašenja požara pomoću vedra koje ima kapacitet do 4.000 litara. Maksimalna operativna visina helikoptera Mi-17V5 je 6.000 metara. Posebna pažnja posvećuje se obuci pilota i tehničara koji su osnovnu i naprednu obuku uspešno završili u Ruskoj Federaciji. Uz opremanje Ratnog vazduhoplovstva i PVO i stvaranja mogućnosti za rad na najsavremenijim sredstvima, poboljšan je materijalni status pilota i letača Vojske Srbije povećanjem plata, čime su izjednačene plate sa pilotima u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Omogućeno je brže napredovanje kroz službu, jer su utvrđeni bolji formacijski elementi za pilote i tehničare.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Nabavkom novih vazduhoplova piloti imaju višestruko povećan broj naleta i sve potrebne uslove da se profesionalno razvijaju. Piloti i letači Vojske Srbije dobili su i najsavremeniju letačku opremu - letačke kombinezone, čizme, rukavice, aktivni veš i novu pilotsku kapu.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Zahvaljujući merama državnog i vojnog rukovodstva u prethodne tri godine, značajno su unapređene operativne sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i sposobnosti Vojske Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...