Najnovije vesti

APEL POLICIJE! NE UNOSITE NESIGURNOST MEĐU GRAĐANE: Nema toliko nestalih lica, Jurićev registar NIJE VERODOSTOJAN
Foto: Marina Lopičić

OGLASIO SE NAČELNIK DAVIDOVIĆ

APEL POLICIJE! NE UNOSITE NESIGURNOST MEĐU GRAĐANE: Nema toliko nestalih lica, Jurićev registar NIJE VERODOSTOJAN

Društvo

Previše se netačnih informacija o nestalim licima plasira u javnost, što može da stvori nepotrebnu nesigurnost među građanima, poručuje Milan Davidović, načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala UKP-a.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o svakom građaninu Republike Srbije. Njihova bezbednost je apsolutni prioritet i činimo sve da se svako dete i svaka odrasla osoba osećaju sigurno i bezbedno - kako kod svoje kuće tako i na ulici. Važno je praviti razliku između odlazaka od kuće i krivičnog dela otmica. Otmice su izuzetno retke u našoj zemlji i policija ih efikasno rešava, promptno i bez odlaganja. Ako govorimo o potencijalnom krivičnom delu, policija u saradnji sa tužilaštvom odmah preduzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju", kaže Davidović.

On dodaje da, ukoliko policija u saradnji sa tužilaštvom proceni da je neophodno objaviti fotografiju nestalog lica, a u vezi je izvršenog krivičnog dela, MUP to neizostavno odmah čini i odmah alarmira javnost.

"Često se, nažalost, u javnosti govori o ogromnom broju nestalih, punoletnih građana, a koja apsolutno ne odgovara istini. Time se stvara lažni osećaj nesigurnosti i građani se dovode u zabludu. Kada je reč o nestancima odraslih, radi se uglavnom o osobama koje su od svojih kuća otišle svojom voljom i ne žele da budu javno eksponirane na bilo koji način. Među njima ima i dementnih lica, psihički obolelih, osoba koje žele da napuste svoje partnere, ili pak stupaju u bračne i vanbračne zajednice. Stavljanje takvih ljudi u nekakav javni registar je jednako kršenje njihovog prava da odu od svoje kuće, pošto na to imaju apsolutno pravo i policija u tome ne može da ih spreči. Takođe, događa se da nam porodice prijave nestanak, a da mi nedugo zatim prilikom potrage pronađemo njihova tela, i ovde je reč o suicidu", dodaje Davidović.

On apostrofira registre nestalih "Fondacije Tijana Jurić", koju je osnovao Igor Jurić, kao i sajta "Nestali Srbija", tvrdeći da nisu verodostojni.

"Registar nestalih, 'Fondacije Tijana Jurić', nije verodostojan i na njemu se nalazi dosta netačnih podataka o nestalima. Prilikom provera ustanovili smo da za 14 lica nikada nije prijavljen nestanak MUP-u Republike Srbije. Od tog broja, među njima je i osoba koja je prema našim proverama boravila u ekstradicionom pritvoru, zatim lice koje je pre 20 godina otišlo za Italiju i još jedno lice koje je pre 32 godine otišlo u Nemačku, a utvrdili smo da tamo živi i radi. Na istom sajtu nalazi se devet lica koja se vode kao nestali, ali smo utvrdili da su potrage obustavljene jer su njihova tela pronađena ili su proglašeni mrtvim. Takođe, za još 11 lica koja se vode kao nestala na sajtu 'Nestali Srbija' u međuvremenu su pronađena i za njima su obustavljene objave. Na sajtu se nalaze i dva lica iz kriminogene sredine, za kojima policija traga, a koja su pravosnažno osuđena na višegodišnje kazne zatvora".

Davidović apeluje na građane da svaki nestanak maloletnog ili punoletnog lica prijave policiji.

"Policija će odmah i hitno preduzeti sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti u saradnji sa nadležnim tužilaštvom. Kao što sam rekao, bezbednost i sigurnost svakog građanina za nas je apsolutni prioritet", zaključuje Milan Davidović.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...