Najnovije vesti

VELIKI USPEH SRPSKIH VOJNIKA: Plasirali se u polufinale tenkovskog biatlona na Vojnim igrama u Rusiji
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

SJAJNI U DRUGOJ I TREĆOJ INDIVIDUALNOJ TRCI

VELIKI USPEH SRPSKIH VOJNIKA: Plasirali se u polufinale tenkovskog biatlona na Vojnim igrama u Rusiji

Društvo

Tenkisti Vojske Srbije posle odlično vožene druge i treće individualne trke, juče i danas, plasirali su se u polufinale "Tenkovskog biatlona" Međunarodnih vojnih igara u Rusiji, na kome učestvuju sedmi put.

"Danas smo nastupili u poslednjoj, trećoj individualnoj trci, i imali odličan rezultat, baš kao i juče u žestokoj drugoj individualnoj trci", kaže potpukovnik Rade Adamović, posle kojih je ekipa Vojske Srbije izborila učešće u polufinalu ovogodišnjeg "Tenkovskog biatlona".

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Tenkisti Vojske Srbije su individualne trke vozili u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom po veoma zahtevnoj stazi i ostvarili smo rezultat koji nam garantuje plasman u narednu etapu takmičenja", ocenjuje potpukovnik Adamović. Ekipe Srbije i Azerbejdžana takmiče se na ruskim tenkovima T-72B3, dok se ekipe Kine i Belorusije tradicionalno takmiče na svojim tenkovima.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Odlika individualnih trka, prema rečima potpukovnika Adamovića, je jako zahtevna staza, dobro gađanje svih ekipa i zavidna veština upravljanja tenkovima. Za ekipu Vojske Srbije nastupile su tri posade. U prvoj posadi bili su komandir tenka poručnik Dušan Stevančev, nišandžija desetar Nenad Stojanović i vozač desetar Nebojša Maksimović. Drugu posadu činili su komadir tenka poručnik Dušan Sinadinović, nišandžija razvodnik Dorotej Savić i vozač razvodnik Nemanja Manojlović, a u trećoj trci posadu su činili komandir tenka vodnik 1. klase Miroslav Nikolić, nišanddžija desetar Bogoljub Arsov i vozač tenka razvodnik Bojan Marković.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Dosadašnji učinak naših tenkista na takmičenju je jako dobar, naglašava potpukovnik Adamović, što uliva optimizam u još uspešniji nastavak u borbi za medalje. Polufinalna trka u kojoj nastupa ekipa Vojske Srbije na programu takmičenja je 1. septembra. Učestvuju sve tri posade ekipa, naizmenično na istom tenku. Tenk Vojske Srbije i u toj trci biće žute boje.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“. Prema propozicijama takmičenja, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom. U svakom krugu imaju 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, vertikalni zid visine 90 centimetara, vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje. Najbolje postignuto vreme kriterijum je za plasman u finalnu trku.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Finale "Tenkovskog biatlona" održaće se na poligonu Alabino 5. septembra, kada se svečanom ceremonijom i zatvaraju ovogodišnje Međunarodne vojne igre.

(Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...