NAPAD NA KURIR: Zbog stopiranja seče šume na Košutnjaku naš list na meti napada Šolakovih medija
Foto: Kurir, Printscreen

tvrdnje bez argumenata

NAPAD NA KURIR: Zbog stopiranja seče šume na Košutnjaku naš list na meti napada Šolakovih medija

Društvo -

Iako je Grad Beograd, zahvaljujući i pritisku Kurira, koji je neumorno pisao o nameri investitora da poseče 30 ha šume na Košutnjaku, zaustavio projekat „Avala studiosa“, mediji Junajted grupe preneli saopštenje u kom se protiv našeg lista iznose lažne optužbe

Čim je Kurir objavio sjajnu vest za sve Beograđane - da na Košutnjaku neće biti seče 30 hektara šume jer je Grad odbacio postojeći projekat „Avala studiosa“, mediji Dragana Šolaka potrčali su brže-bolje da nas napadnu prenoseći saopštenje Inicijative Ne davimo Beograd.

Iako je odluka Grada nesumnjivi javni interes i velika stvar, koje nikako ne bi bilo i bez snažnog medijskog pritiska Kurira, kada je naš list saopštio dobru vest, našli smo se na meti saopštenja punog lažnih optužni i tvrdnji bez argumenata, koje su mediji u vlasništvu Junajted grupe i Dragana Šolaka, a pre svih Nova S i N1, odmah preneli. Postavlja se pitanje da li je njima manje važno pravo građana na čist vazduh i očuvanje „pluća Beograda“ u odnosu na poslovno-interesnu spregu Šolaka i „Avala studiosa“, o čemu je Kurir pisao. Podsetimo, glavni gradski urbanista Beograda Marko Stojčić izjavio je za Kurir, kao medij koji se najglasnije borio za Košutnjak, da je Grad odbacio postojeći projekat „Avala studiosa“ i zaustavio izradu plana detaljne regulacije.

Orkestrirana kampanja

- Projekat izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa na Košutnjaku, radi čega bi bilo uništeno čak 30 ha šume i zelenih površina u ovoj zelenoj oazi prestonice, potpuno je zaustavljen odlukom Komisije za planove Skupštine grada Beograda, nakon što je završen rani javni uvid predloga plana detaljne regulacije - rekao je za Kurir Stojčić i dodao da će „nastaviti dalje korake, prema zakonskoj proceduri“, a oni mogu biti „ili potpuno odbacivanje plana, ili znatno smanjivanje kapaciteta izgradnje na tom prostoru“, ali to će se desiti u narednom periodu, kada se završe sve analize.

- Apsolutno nema indicija ni uslova da se izda građevinska dozvola koja bi eventualno, ne daj bože, mogla da znači raskrčivanje šume koju nazivamo plućima Beograda - doslovce je rekao Stojčić.

Međutim, nakon ovog teksta u Kuriru usledila je orkestrirana kampanja - saopštenje i njegovo momentalno objavljivanje u Šolakovim medijima. - Inicijativa Ne davimo Beograd je zgrožena bestidnim medijskim spinom Kurira i Srpske napredne stranke, koji su, nakon odlučne reakcije javnosti da se zaštiti Košutnjak, pokušali sebi da pripišu zasluge za stopiranje gradnje u ovoj urbanoj šumi. Iako na sve strane možemo čuti da se vlast pere od investitora i obećava da neće biti seče, s druge strane aktivnosti na donošenju plana kojim se omogućava gradnja na području Košutnjaka se nastavljaju - saopštila je Inicijativa, što je u potpunoj suprotnosti sa navodima gradskog urbaniste.

Nastavljamo borbu

Ovo je samo još jedan dokaz da nije bitno što je Kurir uradio izvrsnu stvar, što je uvek isticao da iza odbrane Košutnjaka stoji i peticija više od 70.000 Beograđana, što smo u toj borbi istakli i brojne ugledne javne ličnosti, koje su svojim autoritetom stale iza odbrane šume, već da je važno samo jedno - napasti one koji ukazuju na nečije poslovno-interesne kombinacije.

Podsetimo, Kurir je već pisao da se interesi Šolakove Junajted grupe, u okviru koje posluju i Nova S i N1, i „Avala studiosa“ poklapaju i na Košutnjaku. Najveći zakupac prostora „Avala studiosa“ na Košutnjaku - gde snima brojne emisije koje se emituju na Šolakovim televizijama - jeste upravo Junajted grupa. Ista ona koja nedeljama odbija da odgovori na naša pitanja u kakvim je poslovnim odnosima sa „Avala studiosom“, kao i kakav stav ima o seči šume na Košutnjaku i podržava li uništavanje 30 ha šume zarad izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Ipak, ovim potezom dosta toga su kazali i pokazali. Kurir će, kao i do sada, nastaviti da se bori za zelene površine i istraje u pravoj misiji, bez obzira na strašne pritiske kojima smo bili izloženi dok smo branili seču drveća na Košutnjaku. Zahvaljujemo svim građanima, građanskim organizacijama i pokretima i ličnostima koji su se uz nas borili za Košutnjak. Idemo dalje! Naša borba za očuvanje šuma se nastavlja, što smo pokazali mnogo puta, između ostalog, i akcijom „Zasadi drvo“, koju sprovodimo već drugu godinu zaredom, a tokom koje smo samo u jednom danu zasadili više od 50.000 stabala širom Srbije.

Ima neka tajna veza

  • l „Avala studios“ planirao projekat „Avala filmski park“ na oko 600.000 kvadrata, uz sečenje oko 30 ha šume i zelenih površina
  • l Junajted grupa najveći zakupac studija „Avala studiosa“ u Košutnjaku
  • l Junajted grupa i „Avala studios“ kriju svoje poslovne šeme i kombinacije
  • l Zahvaljujući pisanju Kurira zvanično propao plan seče šume
  • l Po objavljivanju odluke Grada, Kurir odmah napadaju Šolakovi mediji uz teške optužbe
  • l Na pitanja Kurira Junajted grupa nedeljama ne odgovara

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track