ODLAZAK GENERALA KOJI JE UZDRMAO NATO: Suprotstavio se 37 puta jačem neprijatelju! Ovo je bio Dragoljub Ojdanić
Foto: Nebojša Mandić

PREMINUO U 80. GODINI

ODLAZAK GENERALA KOJI JE UZDRMAO NATO: Suprotstavio se 37 puta jačem neprijatelju! Ovo je bio Dragoljub Ojdanić

Društvo -

General armije u penziji Dragoljub Ojdanić preminuo je danas na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 80. godini posle kraće bolesti.

Ostaće upamćen kao načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u najtežem periodu od raspada SFRJ, od 1998. do aprila 2000. godine, dakle, u vreme NATO agresije na našu zemlju.

"Mogli smo izbeći rat samo kapitulacijom cele SRJ, ponuđenom u Rambujeu i Parizu pod patronatom NATO. Podmuklo podmetanje 'Rambuje dodataka' o referendumu jasno je pokazalo, ako se čak apstrahuje sve drugo, kuda bi to vodilo: Srbija i SRJ ostaju bez Kosova i Metohije. Takozvana OVK se, sprovođenjem diverzantsko-terorističkih dejstava, ustremila prvo na naše snage unutrašnje bezbednosti, zatim na građane albanske narodnosti lojalne svojoj državi, a kasnije i na Vojsku Jugoslavije. Naravno, kao i svaka druga država i naša je morala da koristi svoje legalno pravo i dužnost da se to zlo eliminiše. Nažalost, u tome su pale velike ljudske žrtve, prirodno, na obe strane", rekao je svojevremeno general Ojdanić.

On je dodao da je to bila "odbrana od svedimenzionalne agresije u režiji najmoćnijeg vojnog saveza sveta, pod vođstvom SAD".

"Ta sila krenula je u besomučnu i u istoriji nezapamćenu agresiju u kojoj je učestvovalo ni manje ni više nego 19 najrazvijenijih zemalja sveta, članica NATO. Računalo se, kako nam je javno saopštio glavnokomandujući snaga NATO, da će naša vojska najduže za tri dana biti uništena i poražena, a zemlja stavljena pod još gore uslove nego što nam je nuđeno. Takve tvrdnje nisu se obistinile. Procene su bile pogrešne. Izdržali smo sve dotle dok ih naše državno rukovodstvo i otpor našeg naroda i snaga odbrane nije prinudilo na pronalaženje mirnog rešenja kosovsko-metohijske krize pod okriljem UN".

foto: Ministarstvo odbrane

Ojdanić je s ponosom isticao odlučnost Vrhovne komande i jedinstvo naroda, kao i pripadnika VJ.

"Svi kao jedan, bez kolebanja, uz sve dotadašnje probleme, uvereni u ispravnost odluka, dosledno su izvršavali sva naređenja. Vojska je uspela da se zajedno sa snagama MUP-a i drugim subjektima odbrane, uz svojevrstan otpor i podršku naroda, odupre 37 puta vojnotehnički nadmoćnijem agresoru. Ovaj podatak još više dobija na značaju kad se ima u vidu da su se dejstva pri agresiji odvijala iz vazdušnog prostora najsavremenijim avionima sveta koji su dejstvovali s velikih visina".

Ojdanić je bio i haški osuđenik. Bio je osuđen na 15 godina, a pušten posle dve trećine odslužene kazne.

Govorio je da će "istina o dešavanjima na KiM kad-tad izaći na videlo" i da je sada čitavom svetu jasno da je tadašnji šef verifikatorske komisije OEBS Vilijam Voker plaćenik. Tvrdio je da je Voker inscenirao navodni masakr u Račku samo da bi dao povod NATO da bombarduje Beograd.

"Oduvek sam govorio da se nikakav masakr nije dogodio u Račku. Kada se pojavila vest da je tamo učinjen zločin, odmah sam kao načelnik Generalštaba uputio pisani zahtev komandantu Treće armije, generalu Nebojši Pavkoviću, da me izvesti o svemu i da odgovori da li su pripadnici vojske dejstvovali u reonu Račka. Od njega sam dobio lično usmeno i pisano uverenje da nijedan vojnik nije tamo bio i da je to maslo terorističke OVK. Račak je očigledno bio nameštaljka Zapada i Vokera, kako bi se sprovelo etničko čišćenje Srba sa Kosova. Zbog čega smo moje kolege i ja bili optuživani za podsticaj etničkog čišćenja, zločin protiv čovečnosti i slične stvari koje su nam stavljali na leđa".

Prema njegovim rečima, čak je i Haški tribunal shvatio da je Račak nameštaljka, jer je svima kojima je pripisivan taj zločin, pa i Slobodanu Miloševiću, kasnije tokom procesa slučaj "Račak" nestao iz optužnice, jer, kao tvrdi, nije bilo dokaza.

"Lično sam izvestio Slobodana Miloševića o Račku, to je jedan od najrazumnijih ljudi koje sam upoznao, ni trunke nacionalnosti, šovinizma i svega što mu je pripisivano kod njega nije bilo. On je tu vest teško primio. Odmah je tražio da se sve proveri i istraži, jer nije mogao da veruje da su srpski vojnici ili policajci mogli da urade tako nešto. Kada je dobio sve izveštaje Sloba, umalo nije zaplakao kada je shvatio da iza svega stoji Zapad i njihova propaganda sa željom da se baci ljaga na Srbe. Bio je na ivici suza. Miloševića je slučaj 'Račak' proganjao i u Hagu, jer su mu često dolazili razni lažni svedoci kako bi ga nabeđivali da je i zbog toga kriv", govorio je nekada Dragoljub Ojdanić.

(Kurir.rs/Pečat/Intermagazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track