DA LI SE UVODI KARANTIN ZA TURISTE KOJI SE VRAĆAJU? Kon: Očekujemo da dobar deo zemalja otvori granice
Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Printskrin

DA LI SE UVODI KARANTIN ZA TURISTE KOJI SE VRAĆAJU? Kon: Očekujemo da dobar deo zemalja otvori granice

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da "nije nemoguće" da se uvede obavezna samoizolacija za građane koji se vraćaju iz inostranstva i dodao da se očekuje da će zbog pada broja zaraženih pojedine zemlje otvoriti granice za državljane Srbije.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zaključno sa 8. septembrom, Srbija je imala 17,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je najmanje u regionu i tri puta manje nego što je prosek za celu Evropu, a Kon je, na pitanje zašto naši ljudi onda ne mogu da putuju u inostranstvo, rekao da će se to promeniti i da je to birokratski usporeno.

"Imamo situaciju da će dobar deo zemalja samim tim što je palo ispod 25, a i dalje je u opadanju, otvoriti granice, to je sigurno i to se može očekivati", rekao je Kon.

On je naglasio da se takve odluke ne donose iz dana u dan, već nekoliko puta mesečno.

Karantin po povratku u Srbiju?

Veliki broj građana Srbije nalazi se na letovanju u inostranstvu, a Kon je rekao da se već više od mesec dana raspravlja da li treba da se uvede karantin za njih kada se vrate u zemlju.

"Postoji taj racionalan pristup šta može da se sprovede, a šta ne može. Ono što ne može da se sprovede, onda je teško i uvoditi", rekao je Kon ističući da neko, da bi bio u obaveznoj samoizolaciji, mora da dobije rešenje, a da bi obavezno testiranje dovelo do toga da se "zapuše laboratorije".

Kon je zaključio da "nije nemoguće da se uvede i obavezna samoizolacija, ali se jednostavno teško može sprovesti".

Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se građani opužtaju zbog pada broja registrovanih slučajeva korona virusa i da se, bez obzira na apele, i dalje se sasvim ne poštuju mere.

"Nemojte da čekamo da ponovo pocnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mere, to smo već jednom videli", upozorio je Kon.

Kon je ocenio da se epidemiološka situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost korona virusa, ali da je on stalno prisutan.

Sa druge strane, kako je naveo, beleži se porast akutnih respiratornih infekcija, kojih je u Beogradu prošle nedelje u odnosu na pretprošlu bilo za 70 odsto više.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track