na porodičnom groblju Ojdanića

DRAGOLJUB OJDANIĆ SAHRANJEN UZ ZVUKE MARŠA NA DRINU: Diković podsetio na blistave trenutke vojničke karijere generala

Društvo -

General armije, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i ministar odbrane SRJ Dragoljub Ojdanić koji je preminuo 6. septembra, sahranjen je danas na porodičnom groblju Ojdanića u selu Ravni kod Užica.

Kovčeg je dočekan zvukom truba i pesmom "Na livadi gde je breza bela".

Na poslednji počinak generala su došli da isprate rodbina, prijatelji, saborci.

1 / 12 Foto: Z. Š
foto: Z. Š, Ministarstvo Odbrane

General Ojdanić sahranjen je uz zvuke "Marša na Drinu", i počasnu paljbu počasne čete VS.

foto: Z. Š, Ministarstvo Odbrane

O generalu Ojdaniću govorio je general Diković, koji je podsetio na blistave trenutke vojničke karijere Ojdanića.

- Najstrašniji period bio je kad te tvoja zemlja koju si branio nije zaštitila, kad si dopao Haškom tribunalu. To je sramni deo istorije kad te u tamnicu šalje tvoja država, odnosno grupa ljudi koja tada vlada. Haška tamnica, tuga i nepravda narušili su generalovo zudravlje. Rehabilitovala ga je ova Srbija, drugačija od one koja ga je u Hag poslala - kazao je Diković.

Posle opela, na grobu generala Ojdanića glumica Ivana Žigon govorila je stihove "Prkosne pesme" Dobrice Erića.

Dragoljub Ojdanić rođen je u ovom selu 1941. godine, podoficirsku školu završio je u Sarajevu 1958. a Vojnu akademiju 1964. godine. Službovao je zatim u Đakovici, Sarajevu, Prizrenu, Prištini, a 1992. godine unapređen je u čin general - majora i postavljen na mesto komandanta Užičkog korpusa. Od 1994. do 1996. godine bio je komandant Prve armije, a 1998. godine postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba vojske Jugoslavije. Tu dužnost obavljao je do aprila 2000. godine kada je imenovan za ministra odbrane SRJ.

Arpila 2002. godine iz Srbije je predat Haškom tribunalu gde je 2009. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih zločina protiv kosovskih Albanaca. U Srbiju se vratio 2013. godine, posle 11 i po godina provedenih u zatvoru.

- Evo me posle 11 godina, četiri meseca i četiri dana ponovo među vama, na slobodi čiste i mirne savesti - izjavio je tada general na beogradskom aerodromu.

Ojdanić je tada rekao da nije počinio nikakav zločin, da mu je savest čista i da mirno spava. Po povratku iz zatvora u Ševeningenu, generala Ojdanića su tada na beogradskom aerodromu sačekali Užičani i Zlatiborci, prijatelji i poštovaoci koji su na doček doveli i trubački orkestar.

U zatvoru u Ševeningenu general je napisao svoju biografiju, pod naslovo "Od sela Ravni do Haga".

(Kurir.rs/Z. Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja