ĐORĐEVIĆ: Novi zakon o bezbednosti na radu na jesen
Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC

ĐORĐEVIĆ: Novi zakon o bezbednosti na radu na jesen

Društvo -

BEOGRAD - Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri na jesen, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i navodi da će sa Rusijom biti potpisan memorandum o saradnji u toj važnoj oblasti.

Na dodeli nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2019. godinu u Starom dvoru, Đorđević je rekao da sve ono što je poslednjih godina radio Inspektorat za rad predstavlja suštinski pomak u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a da sa novim zakonom očekuje kvalitativniji i kvantitavniji iskorak.

On je rekao da su predstavnici Ministartsva predložili na sastancima u Rusiji sklapanje memoranduma o saradnji, a da je danas dobio potvrdu ruskog ministarstva da su spremni za potpisivanje.

"Oni su prepoznali u nama dobrog partnera, razmenićemo iskustva", kaže Đorđević.

Ministar je rekao da smo morali da se suočimo sa pandemijom korona virusa i prilagodimo novonastaloj situaciji koja je podrazumevala donošenje planova mera i zaštite, što je, kaže, učinila većina poslodavaca.

Ideja je, navodi, da inspekcijska kontrola poštovanja tih mera bude u početku savetodavna, a kasnije da se kao krajnja mera primeni i kažnjavanje.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da je pandemija korona virusa odložila dodelu nacionalnih priznanja, koja se organizuje 28. aprila, na Dan bezbedbosti iz dravlja na radu.

Poručila je da bezbednost i zdravlje na radu treba da predstavlja svakodnevnu brigu poslodavaca, a ne samo kada se dogodi neki incident.

Napomenula je da uslovi rada, sredstva i organizacija rada treba da budu prilagođeni radnicima koji su dužni da poštuju propisane mere, i pozvala poslodavce da i dalje ulažu u unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track