Najnovije vesti

ĐORĐEVIĆ: Očekuje se usvajanje zakona o pravima deteta
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo za rad pripremilo

ĐORĐEVIĆ: Očekuje se usvajanje zakona o pravima deteta

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo za rad pripremilo je Nacrt zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta i njegovo usvajanje se očekuje uskoro, najpre na vladi, a potom i u Skupštini Srbije, izjavio je ministar Zoran Đorđević na konferenciji "Prava posebno osetljivih grupa dece u pravosudnom sistemu Srbije".

Prema njegovim rečima, zakonom će se na najbolji način omogućiti promocija i unapređivanje prava deteta u Srbiji, kao i koordinacija aktivnosti u ostvarivanju prava deteta i kontrola organa javne vlasti i drugih subjekata u društvu u poštovanju prava deteta.

"Uspostavljanje sistema pravosuđa po meri deteta predstavlja važan korak u ostvarivanju i unapređivanju prava dece u Srbiji, a naročito kada se radi o posebno osetljivim grupama dece", poručio je ministar.

On je dodao da se ministarstvo zalaže za ostvarivanje svih prava deteta, obezbeđivanje njihovog bezbrižnog detinjstva i zaštitu od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja.

Kaže da Ministarstvo podržava sve promene čiji je cilj poštovanje principa najboljeg interesa deteta i potpuna zaštita svakog deteta, pogotovo kada su deca žrtve ili svedoci u krivičnom postupku.

Prema njegovim rečima, podizanje svesti dece o njihovim pravima i načinima zaštite prava mora se sistemski sprovoditi, jer je informisanost prvi, ali i najvažniji, korak ka ostvarivanju i zaštiti prava.

DĐorđević ističe da je Ministarstvo podržalo i zajedničku inicijativu Saveta za prava deteta i Saveta za praćenje i unapređenje rada organa krivičnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija prema maloletnicima, za osnivanje posebne ustanove za lečenje i osposobljavanje maloletnika.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...