Najnovije vesti

ISPRAVKA Korona ostaje na telefonu i novcu i do mesec dana, ali u mraku i na minus 20
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

ISPRAVKA Korona ostaje na telefonu i novcu i do mesec dana, ali u mraku i na minus 20

Društvo
15:52h

ISPRAVKA Novi koronavirus može da preživi na široko rasprostranjenim površinama mnogo duže nego što se mislilo, životni vek mu je i za 10 dana duži nego virusu gripa, pokazuje najnovije istraživanjem ali ono što mediji nisu preneli i stavili u prvi plane je da je ovo moguće samo u kontrolisanim uslovima, u mraku i na temperaturi od minimalnin 20 u minusu, što znači da je gotovo nemoguće da virus preživi u realnom svetu.

Koronavirus može da opstane na papirnim i plastičnim novčanicama, nerđajućem čeliku, PVC i staklu, uključujući ono na ekranu mobilnog telefona, i do 28 dana, najnovije je otkriće Australijske državne naučne agencije (CSIRO), ali ono je obavljeno u kontrolisanuim uslovima koji su nerealni za svakodnevicu.

- Eksperimenti su izvršeni u mračnoj prostoriji, pošto UV zraci ubijaju virus, sa stabilnom temperaturom i vlažnošću, tako da virus možda ne može tako dobro da prođe u realnom svetu. Ako utvrdimo koliko dugo virus opstaje na površinama, moći ćemo preciznije da predviđamo širenje i bolje zaštitimo ljude. Ipak, ovi rezultati nas svakako podsećaju da moramo redovno da peremo ruke, kao i da čistimo ekrane i da izbegavamo dodirivanje lica kako bismo smanjili rizik od zaraze - dodao je dr Maršak.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja