PILOT-TESTOVI U 101 ŠKOLI: Prva proba državne mature od 20. oktobra
Foto: Kurir

NOVINA U OBRAZOVANJU

PILOT-TESTOVI U 101 ŠKOLI: Prva proba državne mature od 20. oktobra

Društvo -

Prvo pilot-testiranje učenika za državnu maturu, koja bi trebalo da bude uvedena od 2022. i da zameni prijemni ispit na fakultetima, biće sprovedeno u 101 školi u Srbiji od 20. oktobra.

foto: Zorana Jevtić

Pilotiranje testova namenjenih opštoj maturi biće u 50 gimnazija, testiranje za stručnu maturu biće u 38 srednjih stručnih škola, dok će se testovi za umetničku maturu proveravati u tri umetničke škole. Pilotiranje završnog ispita planirano je u 10 srednjih trogodišnjih škola.

- Prva zvanična državna matura biće održana 2022, a to se završava tačno sa ciklusom reforme gimnazija. To smo morali da najavimo četiri godine unapred, jer deca koja upišu prvi razred gimnazije moraju po tom ciklusu da izađu da bi polagala. Sadašnji gimnazijalci koji su treća godina jesu u trećoj godini reforme, i kad oni budu završili školovanje, oni će biti prvi koji će raditi veliku državnu maturu - rekao je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da, osim što zamenjuje prijemni ispit na fakultetima, državna matura ocenjuje ukupan preduniverzitetski vid školovanja i rad nastavnika i škola.

Foto/Source:Zorana Jevtić/K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track