Najnovije vesti

EPIDEMIOLOG PREDRAG KON PORUČIO GRAĐANIMA: Nošenje maski zamenjuje vanredno stanje i policijski čas
Foto: printscreen RTS

bolje maska nego bolest

EPIDEMIOLOG PREDRAG KON PORUČIO GRAĐANIMA: Nošenje maski zamenjuje vanredno stanje i policijski čas

Društvo

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas, ističući da je ''neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja''.

"Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, koje polako prelazi u nepovoljnu situaciju kada je Beograd u pitanju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja", rekao je Kon za RTS.

"Neprijatnost zbog korišcenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti", primetio je Kon.

Istakao je da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Pink

"Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas", rekao je Kon.

Kon je naveo da je u školama napravljen sistem koji nije planiran da se isključuje i koji ima svoje jedinice nadzora i praćenja.

"Zna se da treba sve vreme da se nose maske, osim kad se sedi u klupi. Imamo to pod kontrolom. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, što ne znaci da nećemo pratiti situaciju", rekao je Kon.

Komentarišući situaciju u regionu gde bukti epidemija, Kon je rekao da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija.

"Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mera ne verujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi", upozorava Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...