Najnovije vesti

KORONA U SRBIJI SE RAZBUKTAVA, NOVE MERE NA VIDIKU? Evo koje bi to mogle biti
Foto: Dado Đilas

crni rekord danas - 1.053 novozaražena

KORONA U SRBIJI SE RAZBUKTAVA, NOVE MERE NA VIDIKU? Evo koje bi to mogle biti

Društvo

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović izjavio je danas da će vrh trećeg pika epidemije verovatno biti u novembru

BEOGRAD - Srbija se danas suočila sa nikad većim brojem zaraženih Kovidom 19 u jednom danu - 1.053, a mediji spekulišu o uvođenju novih mera u cilju suzbijanja širenja virusa.

Epidemiolozi već nedeljama upozoravaju da bi se dramatičan rast broja obolelih, iz drugih delova Evrope, mogao "preslikati" i u Srbiji, koja je do sada odolevala, ali i pored svih apela "korona brojke" i u našoj zemlji poslednjih dana eksponencijalno rastu.

Taj rast mogao bi ozbiljno da ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema, odnosno da dovede do preopterećenja bolničkih kapaciteta.

Pošto se smatra da širenju virusa korona najviše doprinose mladi, koji najmanje poštuju mere, a najviše se okupljaju, prva naredna epidemiološka mera, prema pisanju medija, moglo bi da bude novo ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 20 ili 21 sat.

Pitanje je da li bi ta mera važila za celu zemlju ili samo za najveća žarišta.

Takođe, jedna od prvih sledećih mera moglo bi da bude uvođenje PCR na ulasku u zemlju, koju je kao mogućnost još prošle nedelje pomenuo epidemilog dr Branislav Tiodorović.

Krizni štab u više navrata napominjao je da nije razmatrana mera karantina, ali je Tiodorović juče naveo da bi, ukoliko se pređe 100 slučajeva na 100.000 građana, trebalo razmišljati o najoštrijim merama.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović izjavio je danas da će vrh trećeg pika epidemije verovatno biti u novembru.  Smatra da se rad ugostiteljskih objekata dodatno mora ograničiti.

"Njihovo radno vreme treba ograničiti do 18 sati, a oni koji hoće - nek nastave kod kuće da piju i da se vesele", rekao je, rezignirano, Petrović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...