OBRATITE PAŽNJU

ŽIVOT SE PREKO NOĆI OKRENE NAGLAVAČKE: Pacijentkinja i doktorka upozoravaju na simptome GALOPIRAJUĆE LEUKEMIJE (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

U Srbiji više od 800 osoba svake godine oboli od nekog oblika leukemije, od čega oko 78 odsto boluje od hronične leukemije. Teška bolest ne zaobilazi mlade, ali učestalost ipak raste sa starošću.

Dr Mirjana Mitrović, hematolog u Kliničkom centru Srbije objašnjava za Kurir televiziju da akutne leukemije predstavljaju kancere koštane srži, gde se svaki kancer ili rak odlikuje nekontrolisanom deobom ćelija, tj. matične ćelije - iz koje nastaju sve naše ćelije krvi.

"Kao posledica toga dolazi do povećanja leukocita i pada svih ostalih ćelija koje se produkuju u samoj koštanoj srži", objasnila je dr Mitrović i dodala da postoji više oblika bolesti: mijeloidna ili limfoidna u zavisnosti od toga koje su ćelije zahvaćene.

Kada su simptomi ove zloćudne bolesti u pitanju, hematolog ističe i upozorava građane da mnogi nemaju nikakve simptome ili dobro tolerišu i ne prijavljuju iste.

Zato je od suštinske važnosti da svi blagovremeno proverimo svoju krvnu sliku!

"Ipak, većina pacijenata ima neke od simptoma koji nastaju naglo, a to su malaksalost, zamaranje, zatim modrice i tačkice po koži, pojačano krvarenje nakon vađenja zuba, visoka temperatura, zapaljenje pluća, kašalj, kijavica, otežanog disanja...", istakla je ona.

Jedna od onih koja je simptome osetila na svojoj koži je Dragana Milanović, kada joj je pre četiri godine, u 36. godini života dijagnostikovana leukemija.

"Samo nedelju dana pre nego što mi je data dijagnoza ja sam bila jako umorna. Taj umor se svakim danom pojačavao i intezivirao. Samo dan pre nego što sam se javila lekaru prvi put, zamarala sam se, morala sam da pravim pauzu, imala sam modricu za koju sam se čudila zašto ne prolazi kad sam se odavno udarila, odakle mi nove modrice, a uveče su počele da mi desni krvare za vreme pranja zuba. Ni tada se ja ne javljam kod doktora er ko se zbog umora javlja lekaru?", priseća se prvih znaka bolesti u koje je spalo i obilno menstrualno krvarenje koje je usledilo sutradan.

Tu noć joj je pozlilo i završila je u Urgentnom centru.

U njenom slučaju sve se odigralo u nedelju dana i zato je važno upozoriti ljude da ne zanemaruju simptome koje na prvu loptu ne izgledaju dramatično, zato što u slučaju leukemije ni ne moraju da budu. Zato je i zovu galopirajuća bolest.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track