RAŠIRI RUKE POSLJEDNJI PUT, NEKA SADA POSTANU KRILA: Sahranjen mitropolit Amfilohije PLAČE CRNA GORA, IMA I ZA KIM (VIDEO)
Foto: Z. Šaponjić

zbogom đedo

RAŠIRI RUKE POSLJEDNJI PUT, NEKA SADA POSTANU KRILA: Sahranjen mitropolit Amfilohije PLAČE CRNA GORA, IMA I ZA KIM (VIDEO)

Društvo -

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije sahranjen je u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Iako je bilo predloženo da se proglasi Dan žalosti u Crnoj Gori, to na državnom nivou nije usvojeno, već su pojedine opštine pojedinačno proglasile jednodnevni ili trodnevni dan žalosti.

U svojoj 82 godini pokrenuo je narod na litije, nezapamćeno dešavanje u Crnoj Gori, koje su rezultirale i velikom izlaznošću na izbore i promenu vlasti u CG, kada je i sam mitropolit glasao po prvi put u svom životu.

Sahranu mitropolita Amfilohija pratite uživo na Kurir televiziji OVDE.

Telo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija uneto je u kriptu Hrama Vaskrsenja Hristovog, gde će biti sahranjen.

1 / 9 Foto: Kurir/Z.Šaponjić

Govor Joanikija

- Dolazak ovoliko značajnih ličnosti, ovoliko sveštenstva pod ovako teškim uslovima je veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru. Vaš dolazak je nama velika utjeha. Kad plačemo, zajedno plačemo - lakše nam je . A plače Crna Gora, neka plače ima i za kime. Bog mu je dao te je obnovi Crnu Goru,i njene hramove, uljepšao lice, okadio svaki kamen, svako dijete pomilovao, sbvakoga žalosnog utješio, svakog gladnog nahranio, sve trpio i sve milovao svojom ljubavlju. On je bio čovjek Hristove golgote i vaskrsenja i njegova teologija je teologija vaskrsenja.

foto: Tanjug Printscreen

Matija Bećković

- Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada slobodna Crna Goro, nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakog koga je sahranjivao proteklih godina, ali nebo je odlučilo da ja danas sahranjujem njega. Kažu da bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio. To je svojim životom potvrdio i mitropolit Amfilohije. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više uraditi za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji, gde je učinio sve zbog čega se rodio. Nova preporođena Crna Gora počinje od A, zato smrt nikom nije pala lakše nego njemu i zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo,a on i nebo se raduju. Kao što je sveti Đorđe ubio aždaju, tako je i Amfilohije u naše dane pogubio koronu. I ne samo bolest nego i kao virus bratske mržnje.

Na kraju je svet video litije kakave nigde nije video i čuo jedinstven poklić kakav se ni u jednoij zemlji nikada nije čuo, NE DAMO SVETINJE!

Krivokapić drži govor

- Naš đedo je uvek svedočio verom i ljubavlju. Današnji dan je litija svih litija. Pogledaj još jednom na narod svoj.

Krivokapić se u besedi prisetio večeri kada se sa Amfilohijem susreo u noći nakon izbora.

- Rekao si "Blago meni".

Govor Alekse Bečića

- Opraštamo se od najvećeg duhovnika ovog vremena. Na ovoj svetoj zemlji stojim u ime svih vas, koji ste nas birali i predlagali, da se u ime vas zahvalimo i od ljudi oprostimo. Ovaj put nešto drugačije, jer je on neko sa kojim se morate oprostiti, a sa kojim se nije moguće rastati. Tako se i ja danas s tobom pozdravlja, al se ne opraštam. Nadam se da ćeš biti poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. I da tako nisi postupio nema tog Crnogogorca koji ti ne bi zamjertio, a nije, jer si svetinju u sebi nosio. Znao si to jer si i sam kao morački sin, oštar u izražaj, a blag u postupanju. Tako braniti, a ništa ne uzeti, toliko uraditi a sve podariti, toliko sagraditi a sve pokloniti, mogu samo veliki i besmrtni.

foto: Tanjug Printscreen

Govor patrijarha Irineja

- Danas smo se sabrali da molitveno ispratimo gospodu našeš mitropolita Amfilohija, tamo gde ćemo svi jednoga dana biti. Hrabro i požrtvovano se borio za opstanak pravoslavne vere u Crnoj Gori. Po ustoličenju susreo se sa neverovatnim problemima i narod otuđen od vere. Većina hramova pretvorena u torove za stoku, manastiri bez monaštva, jednom rečju, duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Uz pomoć božiju, upornim trudom i naporom, Amfilohije je krčio korov na njivi gospodnjoj. Umesto zvona sa ovaca i koza nastanjenih u hramove, zazvonila su crkvena zvona i umilini slavopoj Bogu. Počeo se sabirati narod, obnovljena jesveštenstvo i monaštvo, a time i vera u narodu, za relativno kratko vreme Crna Gora vaskrsavala i postajala ugled srpskoj crkvi i srpskom narodu. Duhovno obnovljena Crna Gora sa mitropolitom Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre i da stane na odbranu svojih svetinja, da podigne duh i ugled svoga imena koga je prethodna vlast svela na nacionalnu manjinu. Pokretač svih obnova bio je upravo blagopočivši mitropolit. Podržan narodom i sveštenstvom, zato će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti, cenjen i poštovan u celom pravoslavlju.

Kovčeg iznet ispred hrama

Kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija iznose iz hrama i u toku su poslednje pripreme pred sahranu, koja će se obaviti u 14 časova.

Kovčeg je sve vreme otvoren.

1 / 5 Foto: Printscreen / Tanjug

Nakon mnogih poteškoća, na sahranu je stigao i Matija Bećković koji će biti i jedan od govornika.

Ko je devojčica kod odra

Sahrani arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija prisustvuje veliki broj građana, među kojima je i osmogodišnja devojčica Una, koja od jutros sa ikonom u rukama stoji kraj mitropolitovog odra.

Kako je objasnio rektor Bogoslovske akademije otac Gojko Perović, reč o mitropolitovom kumčetu, kojoj je bio veoma privržen.

Una je, kazao je, na neki način bila "simbol" i "heroj" litija koje su mesecima održavane u Crnoj Gori protiv Zakona o sobodi veroispovesti.

A mediji su preneli da, kada ju je jedan policajac blagonaklono pogledao i pritom se osmehnuo, Una rekla:"Šta se smeješ, ovo je ozbiljna stvar".

foto: Tanjug Printscreen

U toku je opelo za mitropolita, patrijarh Irinej i vladike u molitvenom sabiranju.

Ispred hrama veliki broj naroda se pričešćuje i čeka mimohod kada će se pokloniti nad telom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao u Saborni hram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio se na odru mitropolitu Amfilohiju u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde prisustvuje njegovoj sahrani.

Vučić je po dolasku u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, položio venac, a potom celivao krst iznad kovčega.

Sa predsednikom Vučićem je i srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik.

Sahrani prisustvuje i mandatar vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik parlamenta Aleksa Bečić i drugi crnogorski političari, kao i srpski ministri Nenad Popović i Nebojša Stefanović.

1 / 5 Foto: Kurir/Z.Šaponjić

Irinej: I Crna Gora dobila svoja tri jerarha

Vladika Irinej bački je u svojoj besedi nad odrom mitropolita Amfilohija izneo zanimljivu činjenicu da su sveti Petar cetinjski, Petar drugi Petrović Njegoš i mitropolit Amfilohije umrli u tri dana.

foto: Tanjug Printscreen

Sveti Petar cetinjski je, kazao je, umro 30. oktobra, Petar drugi Petrović Njegoš na današnji dan, 1. novembra, a mitropolit Amfilohije se upokojio dan uoči smrti svetog Petra cetinjskog.

Pojasnio je da je na dan smrti svetog Petra cetinjskog njegovo telo bilo izloženo u Cetinjskom manastiru, a biće sahranjen na dan kada je umro Petar Drugi Petrović Njegoš.

U crkvenim krugovima to se tumači da, kao što Grci imaju praznik Sveta trijerajha, smrću mitropolita i Crna Gora dobila svoja sveta tri jerarha.

Vladika bački Irinej je u besedi rekao da je današnji dan istovremeno i tužan i radostan - tužan što se, kazao je, rastajemo sa vladikom Amfiohijem koji se celog život trudio da na raznim mestima slavi Hrista, slavu Božju i svetu crkvu njegovu.

A, radujemo se, kazao je, zato što znamo da je svaki rastanak privremen i nadamo se da ćemo se naći jednog dana zajedno u naručju Oca nebeskog.

1 / 3 Foto: Kurir/Z.Šaponjić

Irinej pozvao Vučića da govori

Kako Tanjug prenosi predsednik Aleksandar Vučića dobio je poziv od patrijarha Irinej i zamolio ga da govori danas na sahrani mitropolita Amfilohija.

Još uvek nije poznato da li će predsednik uvažiti poziv patrijarha.

Poslednji oproštaj od voljenog pastira

Liturgija i dalje traje, a oko Sabornog hrama se okuplja i pristiže nepregledna kolona ljudi, koja će se u mimohodu oprostiti od mitropolita Amfilohija, kada bude završena liturgija.

Kako javljaju naši sagovornici, trenutno je ispred hram par desetina hiljada vernih građana.

1 / 9 Foto: Z. Šaponjić

Njegoševi potomci dali čitulju

Jutros je u novinama osvanula čitulja mitropolitu Amfilohiju, koju su dali potomci loze Petrović-Njegoš sa Cetinja i iz Podgorice.

- "Pokoljenja djela sude!" Raduj se, čestiti vladiko, sudu svoga prethodnika koga si uzdigao do sveca - napisali su porodice Đorđija i pok. Mirka Petrovića-Njegoša.

Kakvu težinu nose poznati stihovi "Gorskog venca" i šta oni znače, pogledajte klikom OVDE.

Čuveno pleme Kuči krenulo peške ka Podgorici

Pleme Kuči objavili su video-snimak na kom se vidi da su krenuli ka Podgorici da isprate svog mitropolita. Verno pleme koje je na svim litijama pratilo svog pastira idu da odaju poslednji pozdrav.

- Kuči krenuli u hodočašće - piše uz objavljeni video-snimak.

Počela liturgija

Patrijarh srpski irinej služi liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

1 / 6 Foto: Tanjug Printscreen

U Hramu tišina, suze i tihi jecaji. Među prisutnima je i proslavljeni reprezentativac Dejan Bodiroga.

U Saborni hram upravo je stigao patrijarh Irinej koji je odao počast preminulom mitropolitu i sprema se da počne liturgiju.

Član predsedništva BiH Milorad Dodik takođe je stigao u Hram kako bi odao poštu Amfilohiju, kao i ambdsador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić takođe su u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

1 / 4 Foto: Tanjug Printscreen

Carević i Jokić pristigli u Hram u Podgorici

Na sahranu Amfilohije došli su predsednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović.

Saborni hram ne može da primi količinu ljudi koja pokušava da uđe i uzme poslednji blagoslov od svog pastira.

foto: Z. Šaponjić

"Đedo stižu tvoji"

Vernici su od ranog jutra pohrlili ka Podgorici da svog voljenog Đeda isprate na poslednje putovanje.

Organizovanih polazaka bilo je iz mnogih gradova širom Crne Gore, a putevi ka Podgorici, gde će Amfilohije biti sahranjen, od jutros su preplavljeni automobilima.

Od ranih jutranji sati pred Saborni hram u Podgorici pristižu ljudi iz svih krajeva Crne Gore da odaju poslednju počast blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

Kolone ljudi čekaju u redu da se oproste

Već u ovom trenutku su dugi redovi ljudi koji čekaju da uđu i celivaju posmrtne ostatke.

foto: Z. Šaponjić

Tokom čitave noći ispred Hrama je bilo more ljudi koji su čekali da se oproste od svog mitropolita.

Sahrami će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć doputovao u Podgoricu.

Svetu zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova služiće Njagova svetost Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više episkopa Pomesnih Crkava.

U nastavku Svete liturgije biće služeno opelo, nakon čega će telo blaženopočivšeg Mitropolita biti položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, koju je Vladika za života sebi pripremio.

foto: Z. Šaponjić

Govornici

U toku Svete liturgije besediće Njagovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej, a nakon opela Njagova svetost Patrijarh srpski Irinej, akademik Matija Bećković, Mandatar Zdravko Кrivokapić, Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak 30. novembra u КBC Podgorica, nakon čega su njegovi zemni ostaci preneti u Cetinjski manastir, gde je hiljade vernika došlo da da poslednji celiv i uzme blagoslov od svog Arhijereja.

Na dan svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca služena je Sveta arhijerejska liturgija u Cetinjskom manastiru, nakon koje je blaženopočivši Mitropolit svečano ispraćen sa Cetinja, a desetine hiljada vernog naroda ga je na kolenima dočekalo u Podgorici.

Kurir.rs/Z.Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja