MOST IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI

RESPIRATOR, NE DAO BOG DA VAM ZATREBA! Anesteziolog objašnjava sve što treba da znate o veštačkim plućima (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Respiratori ili mehanički ventilatori - od početka epidemije koronavirusa nije prošao dan a da ih neko nije spomenuo, a neretko su činili razliku između života i smrti.

Koriste se tako što specijalna maska mora dobro da prianja na lice, a nakon što se prikači za ventilator, izabere se opcija invazivne ili neinvazivne ventilacije. Na taj način aparat pod pritiskom uduvava smešu gasova vazduha i kiseonika u pluća pacijenta ili se on intubira. To znači da se obolelom od kovida19 između glasnih žica plasira tubus, potom se uspava i nakači na filter, na tzv. veštačka pluća.

Dr Dejan Marković iz Centra za anesteziologiju KCS objasnio je da nema pravila koliko će neko ostati na respiratoru, da je to najčešće između 7 i 14 dana.

"Što kraći boravak, to je šansa za uspešno izlečenje veća. Što je starija životna dob pacijenata, više pridružnih bolesti i duži boravak na ventilatoru, šansa za preživljavanje je manja", ističe anesteziolog.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track