BALKAN ĆE POKRENUTI PRIVREDNI RAST CELE EVROPE: Snažna poruka Vučića na panelu Regionalnog foruma mladih lidera (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram/ buducnostsrbijeav

borba za bolju budućnost

BALKAN ĆE POKRENUTI PRIVREDNI RAST CELE EVROPE: Snažna poruka Vučića na panelu Regionalnog foruma mladih lidera (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas putem video-linka na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti".

Vučić je poručio danas da region može biti značajan faktor samo uz saradnju jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi - uključujući i aktuelnu pandemiju.

Predsednik Srbije je u govoru ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

Navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, Vučić je ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo, a podsetio je i da je na poslednjem sastanku "malog Šengena" postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv kovida-19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

- Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa verujući zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jednih drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi - objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme i svega drugog što je potrebno u borbi protiv kovida-19 i zaustavljanja širenja virusa.

Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno "mali Šengen" predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je Vučić.

- Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost i budu deo ove velike inicijative. Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore - dodao je Vučić.

Balkan može da pokrene celu Evropu

Vučić je naglasio da bi region Balkana mogao da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane virusom korona.

On je ukazao da su narodi naše tri zemlje navikli da kukaju i kritikuju sve što se dešava u našem regionu dok glorifikuju sve što dolazi spolja, iz EU, SAD i drugih zemalja.

- Uvek je sve što pripada njima bolje nego ono što pripada nama, što dolazi iz naseg regiona - primetio je Vučić i dodao da se to mora promeniti.

Vučić je istakao da vidi region Balkana kao jakog pokretača budućeg evropskog privrednog rasta.

- Imamo odličnu mogućnost da to postignemo i to mnogo bolju nego neke EU zemlje - ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da samo ako radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekononije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima.

On je istakao i da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije.

- Zadovoljni smo rastom BDP-a Srbije. Nadam se da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da bi trebalo i da iskoristimo sve prednosti koje imamo kao region i da nastupamo kao jedinstveno tržište.

- Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički "investicioni paket", da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atraktivniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas - rekao je Vučić.

Glavna tema ekonomsko povezivanje

Na panelu, koji organizuje Evropski pokret u Srbiji - lokalno veće Novi Sad, pored predsednika Vučića, učestvuju predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik Vlade Albanije Edi Rama. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je odustao u poslednjem trenutku.

Na forumu su učesnici imali priliku da tokom brojnih panela diskutuju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u državama iz kojih dolaze.

Tema ovogodišnjeg skupa je izazovi na putu ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana.

On je ukazao da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno - koliko su zemlje napredovale za 10 godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.

- Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu jer korona virus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje i snažan zajednički rad. Spremni smo da podržimo više naše partnere. To pokazuje da smatramo da napedak naših suseda znači i naš napredak - naglasio je Vučić.

Upitan šta planira za predstojeći Berlinski samit u Sofiji, Vučić je rekao da ne može ništa najaviti, jer najpre mora da sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije dogovori zajedničku platformu.

- Sve je u međusobnom poverenju. Mi predstavljamo nezavisne zemlje, a imajući u vidu da neki ambasadori misle da mogu da nam nametnu neke njihove ideje, mislim da treba najpre konsultovati susede, a tek posle druge - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore i da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Instagram printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track