IMUNOLOG JANKOVIĆ: Rast broja obolelih ne može se zaustaviti zaključavanjem na mesec dana
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

epidemija će dugo trajati

IMUNOLOG JANKOVIĆ: Rast broja obolelih ne može se zaustaviti zaključavanjem na mesec dana

Društvo -

Imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Srđa Janković kaže da se problem rasta broja zaraženih virusom korona u Srbiji ne može rešavati uvođenjem vanrednog stanja i "zaključavanjem".

"Dugoročno zaključani ne možemo da živimo. Opet će početi da se gube životi jer ekonomija propada. Moramo naći način da se protivepidemijske mere nekako uklope u životne tokove i to je izazov", rekao je Janković.

foto: Covid19.rs

Imunolog je naglasio i da se rast broja obolelih ne može zaustaviti kao proletos, zaključavanjem na mesec dana, jer epidemija neće trajati mesec dana, već će mnogo duže.

Napominje da je u Srbiji eksponencijalni rast zaraženih i da je zbog toga veći rizik da oni zaraze sve veći broj osoba.

Janković kaže i da nije uteha jučerašnji pad broja novozaraženih u odnosu na prethodni dan, jer se zna da je vikendom manji broj testiranih.

"Pravu sliku obično vidimo utorkom, jer je tada vidi trend od petka, subote. Imamo uzlazni trend koji moramo da ograničimo ukoliko ne želimo da nam se bolnice prepune preko kapaciteta", naveo je on za TV Pink

Komentare da će ove nedelje biti više od 2.000 zaraženih dnevno u Srbiji i da će broj umrlih biti dvocifren, Janković kaže da je to projekcija koja sledi iz trenda koji trenutno imamo.

"Suština je da ograničimo porast broja obolelih što je više moguće preventivnim merama. Epidemija neće sama da se zaustavi, kolektivni imunitet je nizak, najveći broj ljudi nije se susreo sa virusom. Moramo da usporimo širenje ovog viruisa u našoj populaciji što više, ukoliko ne želimo nagli porast i onih teže obolelih", naveo je on.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track