OPREZ: U kafiću jedan zaraženi inficira čak 27 ljudi!
Foto: Shutterstock

iSTRAŽIVANJE

OPREZ: U kafiću jedan zaraženi inficira čak 27 ljudi!

Društvo -

Istraživanje naučnika univerziteta u Koloradu pokazuje da će se inficirati gotovo svi u zatvorenom ako ne nose maske i ne poštuju mere

Ukoliko je na kućnom okupljanju prisutno šest osoba od kojih je jedna zaražena koronom, i ostalih pet će se inficirati nakon četiri sata druženja ako niko od njih ne nosi masku i soba se ne provetrava. U baru u kojem je 15 gostiju čak 14 njih će biti zaraženo ukoliko se ne pridržavaju epidemioloških mera. Rizik od zaražavanja je najmanji u školama, ali raste ukoliko je nastavnik taj koji je inficiran i on će za dva sata, ako niko ne nosi masku i nema ventilacije, od 24 zaraziti 12 učenika!

Vikanje

Ovo su rezultati zanimljivog istraživanja koje je objavio poznati španski portal Pais, pozivajući se na program „Procenjivač prenosa kovida vazduhom“, koji je razvila grupa naučnika s profesorom Hoseom Luisom Himenezom na čelu sa Univerziteta u Koloradu, kao i na naučna saznanja SZO. - Na početku pandemije se verovalo da su velike kapljice, koje izbacujemo kad kašljemo ili kinemo, glavno sredstvo prenosa. Ali sada znamo da vikanje i pevanje u zatvorenim, slabo provetrenim prostorima tokom dužeg vremenskog perioda takođe povećava rizik od zaraze. To je zato što govor iz sveg glasa oslobađa 50 puta više čestica opterećenih virusima nego kad uopšte ne govorimo. Ovi aerosoli, ako se ne izbace iz prostorije pomoću ventilacije, postaju sve koncentrovaniji, što povećava rizik od infekcije - navodi se u istraživanju.

foto: Printscreen

Ventilacija

Ukoliko se zaraženi, kako navode, nalazi u sobi sa još petoro ljudi, zaraziće ih sve za četiri sata, bez obzira na to da li drže distancu ili ne, ukoliko ne nose maske i prostorija se ne provetrava. Ukoliko pak skrate vreme druženja, nose masku i u sobi ima ventilacije, razboleće se samo jedna ili nijedna osoba.

Najeksplozivnija zaražavanja su, kako se navodi u istraživanju, u ugostiteljskim objektima - kafićima, barovima i restoranima, gde se u proseku od jednog zaraženog inficira još 27. Međutim, u istraživanju su dali primer da će od 15 gostiju, kad svi nose maske, osmoro biti zaraženo. U školama se na ovaj način zarazi tek šest odsto inficiranih, ali dinamika prenosa u učionici se potpuno menja u zavisnosti od toga da li je zaražena osoba učenik ili nastavnik, jer nastavnici govore mnogo više od učenika i podižu glas da bi ih čuli.

Rizik od pevanja

Od 61 člana hora obolelo 53

O dinamici prenosa virusa u zatvorenom prostoru i o ulozi aerosola najbolje govori primer probe hora u Vašingtonu, u SAD, navode u ovom istraživanju: - Probi je prisustvovao 61 člana hora. Nastojalo se da se održi bezbedna distanca i poštuju higijenske mere. Međutim, oni nisu nosili maske i nije bilo ventilacije. Samo jedna zaražena osoba je u roku od dva i po sata virus prenela na 53 osobe. Dvoje je umrlo.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track