LONČAR UPOZORIO NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA: Beograd ima kapacitete za smeštaj novoobolelih za još samo DAN I PO
Foto: Tanjug Printscreen

teška situacija

LONČAR UPOZORIO NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA: Beograd ima kapacitete za smeštaj novoobolelih za još samo DAN I PO

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorima svih kovid bolnica u Srbiji.

Sastanak ministra zdravlja i direktora kovid bolnica usledio je nakon nekoliko teških dana za Srbiju. Lončar je naglasio da je situacija najteža u Beogradu.

- Mi u jednom danu potrošimo kiseonika za pacijente u bolnici kao što potrošimo u običnim uslovima za mesec dana. Jedna kovid bolnica u Beogradu dnevno potroši pet tona kiseonika - kaže Lončar i dodaje da će Zemunska bolnica imati kapacitet za primanje novozaraženih za još najviše dan i po.

Nakon toga Pančevačka bolnica prelazi u kovid sistem dok Institut "Banjica" ovoga puta neće biti namenjena za smeštaj kovid pacijenata.

- Nakon toga pacijenti iz Beograda moraju da idu na lečenje u druge bolnice u Srbiji. To je realnost. Daćemo sve od sebe da pomognemo svakome, ali građane molim da razumeju da su naši kapaciteti pri kraju - rekao je Lončar i još jednom zamolio građane da ne prave nepotrebne kontakte u narednih 10 dana.

Lončar je naglasio da nas može spasiti samo izbegavanje kontakta.

- Zaboravite neko vreme na žurke i proslave jer odatle imamo najviše zaraženih. zar je to toliko teško - upitao je ministar.

Prema njegovim rečima u Beogradu ima još samo oko 300 slobodnih postelja.

- Pregledi u kovid ambulantama rastu iz sata u sat. Otvaramo nove kovid ambulante i trijažni centar u Zemunu. Taj kapacitet ipak ima svoju granicu preko koje ne može da ide. Direktno nepoštovanje mera dovešće do sloma sistema - rekao je Lončar.

U Srbiji je prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja na korona virus testirano 8.299 građana od kojih je bilo 2.112 pozitivno. Istovremeno je preminulo 10 osoba dok se na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi 106 pacijenata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track