OPASNO NADRILEKARSTVO! PAZITE ŠTA PIJETE: Lažni lekovi protiv korone mogu da vas ubiju!
Foto: Shutterstock

oprez

OPASNO NADRILEKARSTVO! PAZITE ŠTA PIJETE: Lažni lekovi protiv korone mogu da vas ubiju!

Društvo -

Stručnjaci apeluju na građane da ne nasedaju na ponude nadrilekara koji radi bogaćenja izmišljaju smese i supstance koje navodno uništavaju kovid 19

Koktel srebrne vodice, joda i hidrogena, maska koja ubija kovid, beli luk, vitaminske bombe, kanabis ili kravlji urin samo su neki od navodnih „ubica korone“ koje razni nadrilekari, travari, bioenergetičari ili nutricionisti sve učestalije preporučuju na društvenim mrežama.

foto: Shutterstock

Sagovornici Kurira apeluju na ljude da ne nasedaju na ovakve ponude, jer mnogi recepti koje laici prave, a nisu prošli naučne i medicinske provere, umesto izlečenja, mogu trajno da naruše zdravlje ili čak dovedu i do smrtnog ishoda.

Koliko je nadrilekarstvo uzelo maha, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantujući optužbe iz opozicije da je ubrizgao hiperimuni gamaglobulin, te da zato ne može da se zarazi koronom.

- Od mojih prijatelja, medicinskih stručnjaka, saznao sam da je ovakva tvrdnja daleko od bilo kakve medicinske činjenice i istine. Ovakva izjava bi mogla da bude čak i opasna, budući da živimo u vremenima u kojima su teorije zavere i nadrilekarstvo postali gotovo podjednako opasni, kao i sama ova bolest - odgovorio je šef države na lažne optužbe.

V. d. direktora klinike „Dr Laza Lazarević“ dr Ivana Stašević Karličić apeluje na građane da ne pribegavaju nadrilekarstvu i da se drže zvanične medicine.

- Pacijenti gube vreme da se pravovremeno leče i dijagnostikuju, a nekada čak mogu biti podvrgnuti zahvatima i ritualima koji mogu da im škode - ističe doktorka za Kurir i podseća da je nadrilekarstvo protivzakonito.

foto: Printscreen

Profesor na PMF u Novom Sadu dr Božo Dalmacija za Kurir kaže da građani nikako ne treba sebe da dovode u životnu opasnost koristeći navodne lekove za koronu.

- Bilo je takvih slučajeva, kada su pokušavali da reše problem sinusa, pa im je koža na glavi trajno poplavela od mešavine vodonik-peroksida i srebra, koja se inače koristi za dezinfekciju prostora, ali nikako ne sme da se pije. Vodonik-peroksid pravi slobodne radikale u organizmu i oštećuje ga. Hidrogen nikako ne unositi u organizam, jer kad biste popili jak hidrogen, stradalo bi vam ždrelo i došlo bi do oštećenja na koje se naseljavaju mikroorganizmi, a to može dovesti i do smrtnog ishoda - upozorio je profesor i dodao da i velike količine vitamina mogu da izazovu reakciju.

- Vitamin D će uticati na taloženje kalcijuma u zglobovima, a i drugi vitamini mogu imati štetne efekte pri povećanoj koncentraciji. Ne treba unositi puno sintetičkih vitamina, treba jesti voće i povrće u normalnim količinama. Unos belog luka u velikoj količini je loš za želudac, a alkohol pravi puno slobodnih radikala koji napadaju zdrave ćelije.

foto: Facebook Printscreen

Slovo zakona ZATVOR ZA NADRILEKARE

Advokat Ivan Ninić kaže za Kurir da su za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo zaprećene kazne zatvora do tri godine i da je najpoznatiji takav primer kod nas Vidovita Zorka, koja je svojevremeno gostovala u televizijskim emisijama i nudila svoje usluge, zbog čega je kasnije i osuđena:

- Prema članu 254. Krivičnog zakonika, ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ista kazna čeka i svakog ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi spravljanjem ili izdavanjem lekova.

Reagovao MUP TRAVAR SA ZVEZDARE PRED TUŽILAŠTVOM

Najsvežiji primer nadrilekarstva u Srbiji je slučaj beogradskog travara M. D., koga je privela policija zbog sumnje da se bavi nezakonitim lečenjem, budući da su ispred njegove kuće na Zvezdari prolaznici danima viđali obnažene muškarce koji su došli na lečenje, a o čemu je i Kurir pisao. Iz MUP su potvrdili da su sa travarom obavili razgovor.

- O svemu je obavešteno nadležno tužilaštvo, koje se izjasnilo da osobe koje su prijavile ovaj slučaj mogu podneti krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu - saopštio je MUP.

NAJČEŠĆI LAŽNI LEKOVI KOJI „LEČE“ OD KORONE

Srebrna voda

Koktel srebrne vode, hidrogena, povidon joda i ulja čajevog drveta

Tamjan

Beli luk

Korijander

Alkohol

Soda bikarbona i sok od limuna

Vitamini A, B, C i D, minerali cink, selen, magnezijum

Morska so

Izbeljivač

Kanabis

Kravlji urin

UV zračenje

Maska koja ubija kovid

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS DVA POKLONA U KURIRU: Molitvenik Presvetoj Bogorodici i dodatak Sasomange

Dnevne novine Kurir od ponedeljka, 9. novembra, svim čitaocima poklanjaju jedinstvene molitvenike sa zlatotiskom.

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti dva poklona: Molitvenik Presvetoj Bogorodici i dodatak Sasomange oglasnik. Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

U dodatku Sasomange oglasnik čeka vas više od 500 odabranih malih oglasa na 16 strana za kupovinu i prodaju kuća, stanova, placeva, traktora, skutera, nameštaja, automobila, telefona, televizora, odeće, muzičkih instrumenata, iznajmljivanje apartmana...

Bukvalno za bilo šta!

foto: AMG

Čitajte KURIR!

Foto/Source:Shutterstock/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track