DRŽAVNOM CEREMONIJOM OBELEŽEN DAN PRIMIRJA Kisić: Glavno oružje 21. veka koje nas vodi u bolju budućnost su mudrost i dijalog
Foto: Emilija Jovanović

polaganje venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda

DRŽAVNOM CEREMONIJOM OBELEŽEN DAN PRIMIRJA Kisić: Glavno oružje 21. veka koje nas vodi u bolju budućnost su mudrost i dijalog

Društvo -

Svečanom državnom ceremonijom i polaganjem venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora, kao i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

foto: Emilija Jovanović

"Čast mi je da vas u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svoje lično ime pozdravim, ponosno stojeći na mestu koje je simbol stradanja svih heroja istorije koji su hrabrošću u srcu, verom u sebe i neizmernom ljubavi prema otadžbini, iako vojno i brojčano slabiji, izborili nemoguće", rekla je Kisić Tepavčević, obraćajući se prisutnima.

foto: Emilija Jovanović

Podsetila je da je na današnji dan, pre više od jednog veka, okončan Prvi svetski rat i da se stalo na put "naizgled neprekidnom vihoru stradanja koji je pretio da istrebi mnoge narode Evrope, uključujući i srpski narod".

Kako je dodala, zaustavljeno je stradanje čovečanstva i otpočeo period mira i obnove zemlje.

foto: Emilija Jovanović

"Danas, obeležavajući ovaj istorijski dan, Srbija kao garant bezbednosti na Balkanu daje potvrdu miru i dobrim odnosima koji i dalje traju i stoje kao čvrsta osnova za nastavak i unapređenje sjajne mejdunarodne saradnje. Pokazujemo da čuvamo sećanje na neka prošla vremena, ali gradimo i budućnost u kojoj će nam partneri biti i bivše zemlje protivnice", istakla je Kisić Tepavčević.

1 / 56 Foto: Emilija Jovanović

Navela je da jedna zemlja može biti snažna i imati jaku vojsku, a da svoje ciljeve ne mora postizati i pobede dobijati ratovanjem, te poručila da ovaj dan za sve nas treba da bude snažno sećanje, ali opomena da se nikada ne ponove stradanja Velikog rata.

foto: Emilija Jovanović

Istakla je da su glavno oružje 21. veka koje nas vodi u bolju budućnost mudrost i dijalog kojim, dodala je, građani Srbije teže trudeći se da na taj način steknu što veći broj saradnika i prijatelja kako bi zajedno, uspešnom saradnjom, na obostrano zadovoljstvo i dobrobit, ostvarili zacrtane ciljeve.

foto: Emilija Jovanović

Kisić Tepavčević je naglasila da prošlost nikada ne sme stajati na putu budućnosti i napretka, ali isto tako ne smemo je ni prepustiti zaboravu.

Navela je da Srbija to ne sme i neće nikada dozvoliti jer su, dodala je, uspomena na pretke i istorija koju imamo naše bogatstvo i ponos i ne smeju nikada biti zaboravljene. Poručila je da je naša dužnost da podsećamo sebe i sadašnje i buduće generacije da se na proverenim vrednostima iz prošlosti uspešno može planirati i graditi budućnost.

"Upravo zato, okupljeni ovde, odajemo im poštu uz obećanje da ih mi, kao ni buduće generacije, nikada nećemo zaboraviti i da ćemo sačuvati i negovati neprocenljivi dar blagostanja i teško izvojevanog mira koji su nam upravo oni podarili. Neka im je večna slava", zaključila je Kisić Tepavčević.

foto: Emilija Jovanović

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

foto: Emilija Jovanović

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track