epidemija korona virusa

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, DR KON: Beograd je blizu katastrofalne situacije, o novim merama u toku dana KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Sednica Kriznog štaba održana je danas u 11 sati, samo dan nakon što su u Srbiji zabeležene najcrnje brojke od početka epidemije korona virusa.

Jedna od glavnih tema je bila radno vreme kafića i klubova. Nakon sednice doktor Predrag Kon je objasnio u kakvoj se Srbija situaciji nalazi.

- Na sednici je razmotreno ono što je neophodno, a to je da se definiše izolacija, karantin, prevoz, koje su mere ličnih raznih ograničenja koje moramo poštovati, a definisane su i nadležnosti i inspekcije! To je suština izmena, koje su dosta lakše, omogućuju svima da rade svoj posao - izjavio je Kon i dodao da Srbi nikako nisu svesni u kakvoj se situaciji nalazimo.

Kada je reč o poštovanju mera i delegiranju nadležnosti na komunalne inspektore, doktor Kon kaže da je to odavno trebalo uraditi.

foto: Kurir Televizija Printscreen

- Sada bismo se već navikli na to, a ne bismo sada rešavali. Očekujem da će to popraviti mogućnost kontrole. Mi očigledno ne razumemo situaciju, a izgleda da će nas osvestiti povećan broj smrtnih slučajeva, a broj raste. Mi u Beogradu, nažalost, ne samo da smo u vanrednoj situaciji nego smo blizu katastrofalne. S obzirom da će ovo da traje još, a jedino može samo prekidom kontakata da se razreši - kaže Kon.

Epidemiolog kaže i da je njegov stav da vanredna imuniziacija treba da bude potpuno dobrovoljna, a da jedino oni koji rade s pacijentima moraju biti obavezno vakcinisani.

- Biće priče samo o prioritetima, ali to ćemo ostaviti Nacionalnom komitetu, koji će morati da izađe s takvim preporukama. S druge strane imamo i Republičku komisiju za zarazne bolesti, kao i Ministarstvo zdravlja i Institut Batut koji jasno treba da daju plan vakcinacije, koji podrazumeva niz tehničkih detalja koji su veoma značajni - kazao je doktor Kon.

Inače, Vučić je u obraćanju javnosti istakao da je Krizni štab i do sada radio fantastično i da veruje u njihovo znanje i stručnost.

„Bio sam za policijski čas, a to zatvaranje od 6 do 6, to su polurešenja, koja više štete ekonomiji, a koristi neće doneti, ali, saslušaćemo njih“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da li će Krizni štab danas predložiti neke nove mere.

Da će biti novih mera, juče je nagovestio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je rekao da je vreme za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera.

"Mislim da je sad trenutak da uvedemo nove mere, da ih oročimo na određeni period, pratimo rezultate i da se tome prilagođavamo", rekao je Radojičić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track