ZAVRŠENI IZBORI ZA DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Izabrano šest novih članova!
Foto: Profimedia

saopštenje

ZAVRŠENI IZBORI ZA DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Izabrano šest novih članova!

Društvo -

Izborna komisija Državnog veća tužilaca objavila je preliminarne rezultate, odnosno imena šest kandidata za izborne članove tog tela, koji su na tužilačkim izborima koji su održani danas dobili najveći broj glasova svojih kolega.

Na osnovu glasova izabrani su Branko Stamenković, zamenik Republičkog javnog tužioca, na kandidacionoj listi za Republičko javno tužilaštvo, Milan Tkalac, javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, na kandidacionoj listi za apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, Tanja Vukićević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na kandidacionoj listi za viša javna tužilaštva, Boris Pavlović, javni tužilac u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i Predrag Milovanović, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, na kandidacionoj listi za osnovna javna tužilaštva i Branislava Inić Jašarević, zamenik javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, na kandidacionoj listi za javna tužilaštva sa teritorije autonomne pokrajine.

foto: prvo osnovno javno tužilaštvo

- Do zaključenja glasanja Izbornoj komisiji nije dostavljen ni jedan prigovor, niti je biračkim odborima na 17 biračkih mesta, od strane bilo kog glasača stavljena bilo kakva primedba. Izborna komisija navodi da je od 2.10.2020. godine, usvojen jedan prigovor kandidata koji se odnosi na neblagovremeno zakazivanje termina od strane javnog tužioca, kandidatu radi predstavljanja programa u tom javnom tužilaštvu, a da je Državno veće tužilaca, odbilo dva prigovora koja su se odnosila na rešenje Izborne komisije u vezi određivanja broja biračkih mesta, tačnije da se sa 17 broj biračkih mesta smanji na 14. - saopštio je predsednik Izborne komisije Državnog veća tužilaca, Ljubivoje Đorđević.

Konačni rezultati, kako navodi, biće objavljeni nakon dostave zapisnika o utvrđivanju rezultata izbora Državnom veću tužilaca, 16.11.2020. godine, do 15,00 časova, kako je to predviđeno odlukom o izbornim radnjama i rokovima. Na svih 17 biračkih mesta bili su prisutni predstavnici misije OEBS-a u Srbiji, a na određenim biračkih mestima predstavnici Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

- Nakon okončanja postupka i utvrđenih rezultata izbora, Državno veće tužilaca dobiće šest novih izbornih članova iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Njihov mandat počinje po isteku mandata šest izbornih članova iz sadašnjeg sastava tog najvišeg tužilačkog tela, od 6.4.2021. godine. Pored izbornih članova Državnog veća tužilaca, u njegovom sastavu su Republički javni tužilac, ministar pravde, predsednik nadležnog odbora Narodne skupštine, predstavnik advokatske komore i profesor predstavnik pravnih fakulteta - naveo je Đorđević.

Kurir.rs/J. S./ foto Prvo osnovno javno tužilaštvo, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track