OBRUČ 2020: Policija je spremna za borbu protiv terorirzma!
Foto: MUP Srbije

vežba mup

OBRUČ 2020: Policija je spremna za borbu protiv terorirzma!

Društvo -

Pripadnici MUP sutra će izvesti pokazno taktičku vežbu rešavanja krizne situacije u noćnim uslovima, nastale kao rezultat terorističkog akta. Cilj vežbe je prikaz spremnosti i specijalitičke obučenosti za izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka, objasnio je za Kurir pomoćnik komandanta SAJ pukovnik Vladan Mirković.

noćni let
noćni letfoto: MUP Srbije

Kako je Mirković rekao za naš list, u vežbi Obruč 2020. će učestvovati čak 250 pripadnika MUP, helikopterska jedinica, SAJ, Žandarmerija, Intervnentna jedinica, ali i patrole opšte nadležnosti i vatrogasno-spasilačka jedinica.

- Vežba se izvodi u šest faza i biće prikazana protivteroristička operacija kod terorističkog akta na mestu javnog okupljanja sa masovnim ubijanjem i stvorenom talačkom situacijom. Sve jedinice radiće u sadejstvu - objasnio je Mirković:

pokazna vežba
pokazna vežbafoto: MUP Srbije

- Helikopteri će leteti u noćnom režimu, bez svetala samo sa noćnom navigacijom, što je način rada u borbenoj situaciji kada treba da budemo nevidljivi i nezapaženi, a biće prikazan i desant Žandarmerije i SAJ na neobeleženom terenu, u mraku, koji sam po sebi predstavlja otežane uslove. Cilj je da pokažemo da smo mi u svakom trenutku spremni da odgovorimo na takav zadatak - rekao je pomoćnik komandanta.

pripadnici policije
pripadnici policijefoto: MUP Srbije

Kako je naš sagovornik objasnio, u vežbi će biti korišćeni i dronovi, roboti i termovizijske kamere. - Pripadnici SAJ i Žandarmerije spuštaće se na neobeležen krov zgrade i koristiće specijalnu tehniku za osmatranje, izviđanje i nišanjenje.

(Kurir.rs/ J.Ivić/ Foto: MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track