POSTROJENA POČASNA STRAŽA: Vojska Srbije zajedno sa narodom ispraća patrijarha Irineja (FOTO)
Foto: Ana Paunković

potvrđeno tradicionalno jedinstvo

POSTROJENA POČASNA STRAŽA: Vojska Srbije zajedno sa narodom ispraća patrijarha Irineja (FOTO)

Društvo -

Pripadnici Vojske Srbije zajedno sa svojim narodom ispraćaju njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja koji je preminuo juče u 7.07 časova u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" od posledica zaraze korona virusom. Pripadnici Garde Vojske Srbije nosili su kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja i formirali počasne špalire ispred Saborne crkve u kojoj je održana Sveta liturgija i Hrama Svetog Save gde će patrijarh Irinej biti sahranjen.

Na taj način simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije.

1 / 17 Foto: Kurir TV

Pored brojnih zasluga za državu Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu patrijarh Irinej podržao je i bio veliki zagovornik inicijative o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine.

Na svečanosti potpisivanja Sporazuma o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije patrijarh Irinej ocenio je taj čin kao istorijski značajan i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Vojsku Srbije.

- Uvođenjem vojnih sveštenika omogućeno je još veće prisustvo tradicionalne kulture i duhovnosti u našoj vojsci. Vojni sveštenici će uneti veći kvalitet u život i vojnu službu, kao i duh roduljublja i duhovnosti - ocenio je tada patrijarh Irinej posebno ističući simboliku da je Sporazum potpisan na Vidovdan - nacionalni praznik srpskog naroda i crkve. Partijarh Irinej je u brojnim prilikama i rado bio sa pripadnicima Vojske Srbije naročito povodom značajnih praznika i osveštavanja bogoslužbenih prostora u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije. Sahrana 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja biće u nedelju u kripti Hrama Svetog Save.

Ostaće upamćen i po tome što je patrijarh u čije vreme je najviše uloženo u završetak Hrama na Vračaru i biće prvi poglavar Srpske pravoslavne crkve koji je u njemu sahranjen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track