SLAVIMO MRATINDAN! U utorak, 24. novembra, Kurir poklanja IKONU SVETOG KRALJA STEFANA DEČANSKOG i dodatak STARS
Foto: Promo

SLAVIMO MRATINDAN! U utorak, 24. novembra, Kurir poklanja IKONU SVETOG KRALJA STEFANA DEČANSKOG i dodatak STARS

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u utorak, 24. novembra, slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu naziva još i Mratindan. Kurir tog dana svim čitaocima poklanja IKONU sa zlatotiskom I molitvom i dodatak STARS.

Stefan Uroš III Nemanjić (1276-1331) je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Otac je naredio da ga oslepe, a sin da ga u starosti udave. Pri oslepljenju javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećano mu je da će mu vratiti vid.

"Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti", rekao mu je.

Pet godina je sveti Stefan proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Svojom mudrošu, trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada. Kada je prošlo pet godina sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepljenom kralju Stefanu koji je potom sagradio hram Visoki Dečani.

Svoj vek je proživeo kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 24. novembra 1336. godine. Zajedno sa svetim Savom i knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track